eur:
394.38
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én. Oroszországban orvosok és tanárok ezrei jelentkeztek a mai napon kezdődött tömeges beoltásra.
Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin

Alacsony az átoltottság Oroszországban, de már az újraoltást készítik elő

Elkerülhetetlen a koronavírus elleni újraoltás – közölte az orosz elnöki szóvivő. Az Oroszországban és különösen Moszkvában brutálisan megugrott fertőzések miatt az orosz egészségügyi miniszter pedig arról beszélt: újraoltási programot dolgoznak ki.

Mennyi, az annyi? Mármint a Covid-19 antitestből? Ez az egyik vezető téma manapság az orosz interneten. Mindez valamennyire ironikus, mert az oroszok bizalmatlanok és csak kevesen oltatják be magukat – az átoltottság szintje júniusban 12 százalék körül járt. A közelmúltban még a Kreml is „a honfitársak körében elterjedt nihilizmust” okolta az alacsony oltási hajlandóságért. Közben viszont tombol az újabb Covid-hullám, átlagban 17 ezer napi új fertőzésről szólnak a kormányadatok.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter már nem csak az oltások, de az újraoltás mellett is kampányol.

Hétfői tévéinterjújában egyszerre igyekezett rábírni a védőoltásra az embereket, amikor garantálta, hogy a Szputnyik V vakcina féléves védettséget ad a Covid-19 ellen. Ugyanakkor arra is utalt, hogy az első két adag nem lehet elég, az embereknek fel kell készülniük, hogy a jövőben is oltakozniuk kell. „Ha nyugodt a járványhelyzet, akkor csak évente, ha nem, akkor félévente”.

Hozzátette, hogy épp egy ilyen programot készítenek elő.

Az újraoltakozást sürgette a járvány újabb masszív hullámát átélő Moszkva alpolgármestere, a járványhelyzet kezelésével megbízott Anasztaszija Rakova.

„Én határozottam javaslom, hogy aki több mint féléve esett át a betegségen vagy féléve oltatta be magát, hogy megint vegye fel a vakcinát. És ezt megtettem és a környezetemben is megtette mindenki” – nyilatkozta.

Rakova azt magyarázta az interjúban, hogy nem mindegy, hogy az emberben mennyi immunitást adó antitest van, mert

a moszkvai új esetek 90 százalékát adó indiai Delta-variáns ellen többre van szükség, „mint a vuhani variánssal szemben”.

Ez a megjegyzés némileg szembemegy Murasko miniszter szavaival, aki azt mondta, hogy a Szputnyik V vakcina fél évre elegendő antitestet „garantál”.

Alekszandr Szemenov, a jekatyerinburgi Vektor virológiai kutatóintézet vezetője is úgy fogalmazott: a megismételt vakcinálására „egy idő után szükség lehet” ha az embernél nem alakult ki elegendő antitest. „Ezt bátran meg lehet tenni 2-3 hónappal később vagy hat hónappal később, nem kell félni, nincs ellenjavallat” – mondta.

A különösen sújtott Moszkvában Mihail Szobjanyin polgármester szerint az újraoltást a június 25-től elérhető, egyadagos Szputnyik Lighttal végzik.

Azt, hogy újraoltásra szükség lesz már a Kreml is mondja. „A védőoltás és az újraoltás is elkerülhetetlen” – mondta Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője, aki arra is utalt: nem tervezik ingyenessé tenni a költséges antitestvizsgálatokat.

A megugrott esetszám miatt több orosz régióban kötelezővé teszik az közalkalmazottak és a szolgáltató szférában dolgozók legalább 60 százalékának beoltását – bár Putyin elnök arról beszélt, nem szabad kötelezővé tenni a Covid-vakcinát.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×