eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin
Védőmaszkot visel a Sellő-szobor, Varsó jelképe 2020. április 15-én. Lengyelországban április 27-től elkezdik fokozatosan visszavonni a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

WHO: Európa jól gondolja meg, lazít-e a karanténon

Európa még mindig a „vihar közepén van”, annak ellenére, hogy több ország már lazítja a Covid-19 járvány miatt bevezetett karantént. Erre figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet, amely sürgette: a kormányok gondolják újra, hogy valóban urai-e a helyzetnek.

„Lassan vége lesz” – ezt érezhetik azoknak az európai országoknak a lakosai, ahol elkezdték feloldani a koronavírus-járvány miatti karantént. Dániában a gyerekek visszatérhettek az iskolába, Ausztriában sorra nyitnak a boltok és Németországban is hasonló a helyzet.

A pokoli heteket megélt Olaszországban, Spanyolországban és emellett Franciaországban és Svájcban is bíztatónak tartanak egyes adatokat – például, hogy kevesebb a kórházi kezelésre szoruló beteg és a halálozás.

Az olaszoknál azonban egy nap alatt jelentősen megugrott a fertőzések száma: 2700-ról 3700-ra.

Óvatos a WHO: Európában nem múlt el a vihar

Az Egészségügyi Világszervezet regionális igazgatója arra utalt, hogy korai lehet az optimizmus.

Hans Kluge megjegyezte: növekszik a fertőzések száma a térségben – az elmúlt 10 napban közel duplájára ugrott.

Ebben a helyzetben az egyes országoknak alaposan meg kell fontolni, hogy nyitnak-e és ezt csak akkor kéne megtenniük, ha megfelelnek néhány feltételnek:

  • Kontroll alatt kell tartani a fertőzés terjedését,
  • minimálisra kell csökkenteni az újabb járvány lehetőségét
  • az egészségügyi rendszereknek képesnek kell lenniük az esetek azonosítására, lekövetésére és elszigetelésére.
„Továbbra is a vihar közepén vagyunk... ha nem tudják teljesíteni ezeket a feltételeket, mielőtt feloldanák a karantént, akkor kérem, gondolják újra. Nincs gyors sáv, amin vissza tudunk jutni a normális élethez”

– mondta Kluge, aki Koppenhágában tartott online sajtótájékoztatót.

Kluge aggodalmát az is táplálhatja, hogy bár egyes országokban javult a helyzet, továbbra is emelkedik a fertőzések száma például Törökországban, Oroszországban, Ukrajnában és Nagy-Britanniában.

Az AFP hírügynökség szerint Európában eddig összesen 90 ezren haltak meg a COVID-19 betegség miatt.

A britek karantént hosszabbítanak

A brit kormány csütörtökön közölte, hogy legalább 3 héttel meghosszabbítják a karantént. Ezt Dominic Raab külügyminiszter közölte, aki Boris Johnson miniszterelnök lábadozása idején elnököl a kormányüléseken.

Raab azt mondta, hogy ha most lazítanának, akkor esetleg jöhetne egy második fertőzési hullám és az minden eddig elért eredményt elmosna és további kárt okozna a gazdaságnak.

Trump Amerika megnyitásáról beszélt

A tengerentúlon is fokozott nyitásra készülnek. Trump elnök az egyes államok kormányzóival konzultált majd ezek után közölte: olyan helyeken, ahol alacsony a fertőzés terjedésének üteme, széleskörű a tesztelés és csökken az esetek száma, fokozatosan enyhíthetik a karantén intézkedéseket és lassan újraindulhat a gazdasági élet.

A döntés az egyes szövetségi államok kormányzóinak hatásköre és a nyitás három lépcsőben valósulhat meg.

Közben az amerikai Kongresszus külügyi bizottságának 17 republikánus képviselője támogatta, hogy Trump leállította a WHO finanszírozását. Levelükben azt írták: a hozzájárulást csak akkor lehet felújítani, ha lemond az Egészségügyi Világszervezet igazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×