eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Két éve nem látott mélyben a font a brexit miatt

Két éve nem látott szintre esett vissza az angol font árfolyama. Piaci szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy egyre inkább fenyeget a kemény brexit lehetősége. A brit valuta közel 1 százalékot veszített értékéből kedden - a befektetők félnek a gazdasági megrázkódtatást okozó, alku nélküli brit EU-kilépéstől.

A brit miniszterelnökjelöltek legutóbbi tévévitáján elhangzottak aggodalmakat keltettek piaci körökben. Ennek nyomán kedden olyan szintre esett a brit valuta árfolyama, amire két éve nem volt példa.

Mind Boris Johnson, a fő esélyes, mind riválisa, Jeremy Hunt arról beszélt, hogy "halott" a jelenleg érvényes és a Brüsszellel tető alá hozott válási egyezménynek az a része, amely a szabadon átjárható határ fennmaradását garantálja a megosztott ír szigeten a brexit után is.

Brüsszel – és a következő bizottsági elnöknek megválasztott – Ursula von Leyen is azt mondja: nem tárgyalják újra a válási egyezményt és nem dobják ki belőle az ír határgaranciát. Egy EU-diplomata úgy fogalmazott, hogy a határgarancia törlését többször követelő Johnson "fantáziavilágban él".

Mindez a befektetők számára egy dolgot jelent: a következő brit kormányfő nem tud majd megegyezni Brüsszellel, azaz, október végén jön a kemény brexit.

Elemzők szerint ez gazdasági sokkot jelent,

az élelmiszerek drágulását és a gyógyszerellátás akadozását hozza majd magával.

A piacokat megrettentette az a megjegyzés is, miszerint Boris Johnson hajlandó lenne két hétre bezárni a parlamentet a brexit-határidő előtt – azért, hogy feloldja a patthelyzetet és vasakarattal megvalósítsa a kilépést. A miniszterelnöki ábrándokat dédelgető jelölt támogatói vehemensen tagadták a parlament bezárásának ötletét.

A pártvezéri-miniszterelnöki versenyből korábban kiesett Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter szerint "nagyon, nagyon aggasztó, hogy a következő konzervatív miniszterelnök masszív és szükségtelen rizikót vállal, a gazdaságunkat kockáztatja."

Stewart és néhány más miniszter is már közölte, hogy fellépnek az alku nélküli brexit ellen. Brüsszelből pedig a brexit ügyében az EU-t képviselő Michael Barnier biztos immár sokadszorra figyelmeztetett:

Az EU soha nem fogadna el egy olyan válási alkut, amelyből kivették az északír határgarancia kérdését.

Mindez erősíti a "no-deal brexit" forgatókönyvet és ezt a befektetők már be is árazták. A font csak júliusban 2 százalékkal gyengült. Egyes szakértők szerint további valutaromlás is várható, mivel a miniszterelnökjelöltek keményítik Brüsszel felé a retorikájukat , azért, hogy a vezetőválasztás előtt minél több konzervatív szavazót állítsanak maguk mögé.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×