eur:
393.01
usd:
366.47
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Genval, 2018. augusztus 30.Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszél az uniós biztosok ülésén a belgiumi Genvalban 2018. augusztus 30-án. (MTI/EPA pool/Aris Oikonomou)
Nyitókép: MTI/EPA pool/Aris Oikonomou

Jean-Claude Juncker: mindenki ért angolul, de senki sem érti az angolokat

Ne számítsanak rá, hogy újra lehet tárgyalni a brexitet – ezt üzente Brüsszelből a leendő brit konzervatív pártvezérnek is miniszterelnöknek az EU Bizottság vezetője. Jean-Claude Juncker egy interjúban azt mondta: mindegy, ki lép Theresa May helyére, csak a jelenlegi válási egyezmény marad az asztalon.

Nagy-Britanniában javában zajlik a kormánypárt vezető posztjára áhítozó jelöltek kampánya, amit az EU-ban is nyomon követnek. Miért? Mert az új konzervatív pártvezér parlamenti választás nélkül foglalhatja el a leköszönt Theresa May miniszterelnöki posztját és azért is, mert az aspiránsok nagy része azzal korteskedik, hogy ő majd újratárgyalja a Brüsszellel kötött kilépési alkut.

A hivatalos uniós álláspont azonban az, hogy a felek közötti "válási egyezmény" végleges.

Most ezt erősítette meg Jean-Claude Juncker bizottsági elnök is, aki a Politico híroldal nyilvános eseményén azt mondta:

"nem számít, ki lesz May utódja, az alkut nem tárgyalják újra".

Nagy-Britanniának papíron – és May kérésére, az Unió által kitolt határidő alapján – október 31-ig kell távoznia az EU-ból. A brit közvélemény az új miniszterelnöktől várja a patthelyzet megoldását. A britek előtt továbbra is két választás áll: vagy "kiesnek" az Unióból és jönnek a 27-ekkel folytatott kereskedelmet sújtó vámok vagy a parlament kénytelen-kelletlen elfogadja az általa többször visszadobott, válási egyezményt, amelyet még May írt alá Brüsszellel.

Juncker interjújában arról beszélt, hogy ugyan

a válás lépéseit rögzítő megállapodást nem tárgyalják újra, a hozzá tartozó politikai nyilatkozatot részben módosíthatják.

Ez utóbbi London és az uniós tagállamok jövőbeli kapcsolatáról szól. A patthelyzetet ugyanakkor konzerválhatja, hogy Juncker nem hajlandó engedményeket tenni az úgynevezett „ír határgarancia” kérdésében, amely az egyik fő oka volt annak, hogy a brit parlament, még ha kis többséggel is, de harmadszorra is elvetette a válási paktumot.

A bizottsági elnök élesen bírálta a brit politikai elitet és azt mondta, olyan benyomása van, mintha az utóbbi hónapokban az lett volna a legfőbb kérdés a számukra, hogy ki legyen May utódja és nem az, hogy hogyan egyezzenek meg Brüsszellel. Amikor azt kérdezték tőle: van-e kedvenc brit kormányfőjelöltje,

kilenc másodpercen át hallgatott a kezét a magasba emelve, majd a közönség nevetése közepette azt mondta: nincs.

Juncker emellett elviccelődött azon is, hogy ritkábban szólal meg hivatalos eseményeken angolul, mint németül vagy franciául.

"Mindenki ért angolul, de senki sem érti az angolokat"

– mondta és azt állította, szóvivői hivatala nem engedi neki az angol használatát.

A konzervatív beállítottságú Daily Express című brit lap megjegyezte, hogy Juncker már máskor is viccelődött az angolok kárára. A szintén brexitpárti Telegraph pedig azt, hogy

"egyre nagyobb az alku nélküli kilépés fenyegetése".

A baloldali beállítottságú bulvárlap, a Mirror úgy interpretálta a megjegyzést, hogy Juncker "kihívást intézett a brexitet újratárgyalni akaró brit pártvezér-jelölteknek”. Mindez "hátrányba hozza őket" – tette hozzá a lap. Az egyik aspiráns, Matt Hancock például azt ígérte, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, akkor napokon belül megszavaztatja a parlamentet az általa módosított alkuról, amit szerinte végül az EU is elfogadna.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×