eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
New York, 2015. március 19.Kereskedők dolgoznak a New York-i Értéktőzsdén 2015. március 19-én. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,03 százalékkal csökkent nyitáskor. (MTI/EPA/Justin Lane)
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Donald Trump ráijesztett a nemzetközi tőzsdére

Az Egyesült Államok szerint Kína visszatáncolt a kereskedelmi tárgyalásokon tett vállalásaitól és ezzel magyarázható, hogy Donald Trump elnök újabb védővámokkal fenyegette meg a kínai exportot. Ennek ellenére lehetséges az alku – vélte az amerikai kereskedelmi küldött.

Alaposan ráijesztett a nemzetközi tőzsdékre Donald Trump elnök fenyegetése, hogy további védővámokat akar kivetni a kínai termékekre. Hétfőn kiderült, miért is mondta ezt: Washington szerint Peking újra akar tárgyalni olyan dolgokat a körvonalazódó kereskedelmi egyezményben, amit már lezártnak tartottak.

Erre utalt Robert Lightizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló, aki ugyanakkor azt mondta, még mindig fennáll az alku lehetősége.Ezért csütörtökön továbbra is Washingtonba várják a kínai tárgyalódelegációt – tette hozzá.

A képviselő erről hétfőn beszélt, amikor közölte: elfogadhatatlan, hogy Kína feladja vállalásait... de az amerikaiak nem szakítják meg a tárgyalásokat.

"Viszont most az a helyzet, hogy pénteken már új vámok lesznek érvényben”

– helyezte kilátásba, mire számíthat Peking.

Vasárnap Trump azt írta a Twitteren, hogy megduplázza a 200 milliárd dollár értékű kínai termékre kirótt védővámokat és újabbakat vethet ki. A nemzetközi tőzsdék aggodalmait tükrözte, hogy a sanghaji index 5,6 százalékot esett. Az Egyesült Államokban a Dow Jones az első ijedelem után bizakodóbb volt és mindössze 0,3 százalékot veszített értékéből a nap végére.

Trump arról írt, hogy a jelenleg 10 százalékos vámmal sújtott egyes kínai termékek esetében 25 százalékra emeli a védővámokat és hasonló mértékű vámot vet ki eddig adómentes cikkekre.

„Folytatódik a kereskedelmi alku Kínával, de túl lassan, mert újra akarják tárgyalni. Nem!”

– írta a Twitteren. Korábban megjegyezte, hogy az Egyesült Államok évente 500 millió dollárt veszít a kínai kereskedelemmel. "Bocsánat, de ezt többet nem csináljuk" – tette hozzá.

Az Egyesült Államok és Kína tavaly súlyos, több milliárd dollár kárt okozó vámokat vetett ki egymás termékeire, de az elmúlt hetekben közel álltak a megállapodáshoz a kereskedelmi tárgyalásokon.

Az amerikaiakat azonban felidegesítette, hogy a kínaiak nem voltak hajlandók törvénymódosításokra, pedig ez része volt a megállapodásnak. Nem tudtak megállapodni a szellemi termékek védelméről és arról sem, hogy hogyan és milyen hamar számolják fel a büntetővámokat.

Washington szerint az egyezmény 90 százalékban készen áll, de Peking módosítani akarja azt a szöveget, amiről már megállapodtak.

Közben szakértők azt találgatják, nem blöfföl-e Trump, hogy még jobb alkut köthessen? Legújabb intézkedései további ötezer kínai termékfajtát sújtatnának a textilektől a vegyszerekig. A Nemzetközi Valutaalap figyelmeztetett: a totális amerikai-kínai kereskedelmi háború meggyengítené a világgazdaságot – emlékeztetett a BBC.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×