eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Friedland, 2016. április 4.Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner)
Nyitókép: Swen Pförtner

Tovább dagad a német menekültbotrány

Berlinben a törvényhozás belügyi bizottsága ma rendkívüli ülésen foglalkozik a Brémában kirobbant és időközben országos méretűvé dagadt menekültbotránnyal. Miközben a belügyminiszter ismételten hangoztatta, hogy a történteket maradéktalanul fel akarja deríteni, a menekültügyi hivatal alkalmazottai nyílt levélben mutattak rá arra a visszás helyzetre, amellyel a menekültáradat óta meg kell küzdeniük.

A parlamenti bizottság rendkívüli ülése előtt a kancellár teljes támogatásáról biztosította a belügyminisztert, aki többször is hangsúlyozta, hogy csupán áprilisban értesült a brémai menekültügyi hivatalban történt visszaélésekről. A menekültügyekkel országos szinten megbízott Jutta Cordt azonban már jóval korábban tudott a szabálytalanságokról, mert ő a múlt év elején vette át a tisztséget Frank-Jürgen Weise-től, aki a napokban egy interjúban elmondta, hogy a német határ megnyitása utáni menekültáradat idején példátlan nyomás nehezedett a hivatalra, és ennek következtében szinte kaotikus helyzet alakult ki.

Ezt most a hivatal munkatársai nyílt levélben is nyilvánosságra hozták, mintegy védekezve a vád előtt, hogy tudatosan követtek el szabálytalanságokat. Az eredetileg Brémában kirobbant botrány hatására már országos vizsgálat indult és ennek hatására legalább 18 ezer, menedékjogban részesült migráns ügyét fogják újra tárgyalni. A lassan tarthatatlanná váló helyzetből a belügyminiszter az úgynevezett horgonytáborok létesítése révén keres kiutat.

HorstSeehofer szerint csaknem valamennyi tartományban létesülne ilyen tábor, amelyben a menekültstátuszt kérelmezők ügyeit az eddiginél jóval ütemesebben intéznék, és akiket nem részesítenek ebben a jogban, de még átmeneti védettséget sem nyernek Németországban, azokat ezekből a táborokból toloncolnák ki. A belügyminiszter utalt arra, hogy azért is szükséges ilyen horgonytáborok létrehozása, mert az utóbbi időben egyszerűen szétszéledtek az országban azok a migránsok, akiket távozásra szólítottak fel a német hatóságok. Seehofer tervét máris számos bírálat érte, főleg azzal érvelve, hogy az ilyen táborok nem segítik elő a migránsok beilleszkedését a többségi társadalomba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×