eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Pozsony, 2018. március 15.Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök-helyettes (b) kormányalakítási megbízást vesz át Andrej Kiska államfőtől (j) Pozsonyban 2018. március 15-én, miután Robert Fico kormányfő lemondott. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Még több poszt bizonytalan az új szlovák kormányban

Folynak a koalíciós tárgyalások a szlovák kormány átalakításáról. Peter Pellegrini, akit Andrej Kiska köztársasági elnök a múlt héten bízott meg a kormányalakítással, hétfőn találkozott Andrej Dankóval, a Szlovák Nemzeti Párt elnökével és Bugár Bélával, a Híd elnökével.

Andrej Danko pártja székházában fogadta a kormányalakítással megbízott Peter Pellegrinit. Danko kijelentette, hogy a Szlovák Nemzeti Párt képviselői egységes állásponton vannak. „Elmondtam, hogy az SNS nem változtat a jelöltjein. Büszke vagyok Gabriela Matečná miniszterelnök-helyettesre és Martina Lubyová oktatásügyi miniszterre” – jelentette ki az SNS elnöke.

Peter Pellegrini azt mondta, hogy napokon belül bizalmat szavazhatnak a kormánynak a parlamentben. „A kormányzás félidejében vagyunk. Fontos, hogy elvégezzük a feladatokat, amelyeket az egyes tárcák kitűztek” – közölte.

Pellegrini vasárnap úgy nyilatkozott, hogy hétfőn kiderülhet, ki lesz az új belügyminiszter. Szerinte a leendő tárcavezetőnek ismernie kell a közeget, és nem a Smer vezetéséből kellene kikerülnie. A belügyminiszteren kívül a kulturális tárca leendő vezetőjének kilétét is homály fedi. Erik Tomáš Robert Fico volt kormányfő mediális tanácsadója mellett Dušan Jarjabek nevét is emlegetik, aki a parlament kulturális bizottságának elnöke. A művészvilág tiltakozik Erik Tomáš kulturális miniszterré való kinevezése ellen, szerintük Tomáš több problémát jelenthet, mint megoldást.

A megbízott miniszterelnök Bugár Bélával, a Híd elnökével is tárgyalt. Bugár közölte, hogy Gál Gábort, a párt frakcióvezetőjét jelölik az igazságügyi minisztérium élére, és kérik, hogy Sólymos László környezetvédelmi miniszter legyen a kormány egyik alelnöke. A Híd által irányított közlekedésügyi és környezetvédelmi tárca élén nem lesz változás. Pellegrini elmondta, hogy nem lát kivetnivalót a jelölésekben.

Bugár szerint, amennyiben az új kormány figyelembe veszi a társadalom igényeit, és felismeri, hogy az elsődleges az állam érdeke, végig fogja vinni akormányzási ciklusból hátralévő két évet. Abban sem lát problémát, hogy a legnagyobb kormánypárt, a Smer elnöke és a párt miniszterelnök jelöltje nem ugyanaz a személy lesz.

„Ilyen már volt Mikuláš Dzurinda és Iveta Radičová esetében. A koalíciós tárgyalásokon mindketten részt vettek. Radičová nem volt Dzurinda bábja.

Pellegrini fiatal, ha elrontja az imidzsét, annak következményeit hosszú ideig húzza majd magával“

– jelentette ki aHíd elnöke.

A szlovák parlament várhatóan szerdán szavazhat bizalmat a Pellegrini-kormánynak.

Andrej Kiska köztársasági elnök közölte,

olyan kormányt akar, amelynek hinni lehet.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha az államfő nem lesz megelégedve a belügyminiszter-jelölt személyével, akkor visszavonja Pellegrini kormányalakítási megbízását. Az sem kizárt, hogy más miniszterelnök-jelöltekkel szemben is kifogásai lesznek az államfőnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×