eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Erdogan: nem fogunk meghátrálni

Erdogan: nem fogunk meghátrálni

Masszív ellentámadást indítottak a török haderő ellen a szíriai kurdok. Törökország a hétvégén kezdett offenzívát a határa túloldalán található kurd enklávé ellen. Ankara szerint az YPG kurd milícia összefonódott a törökországi kurd szeparatistákkal és ezért vissza kell szorítani.

A török hadsereg hétfőn még azt állította, hogy ellenállás nélkül sikerült elfoglalnia néhány kurd falut, amikor csapatai és szövetségesei behatoltak a szíriai kurdok által ellenőrzött Afrin körzetébe. Recep Tayyip Erdogan török elnök hozzátette:

nem fognak meghátrálni.

Csakhogy az amerikaiak szövetségesének számító YPG kurd milícia az Iszlám Állam elleni harcban megedződött egységeket vetett be. A törököknek három nap alatt néhány határ menti falut sikerül ellenőrzés alá vonniuk, de az Independent című brit lap megjegyzi: a körzetben összesen 350 falu található.

A brit székhelyű Szíriai Emberijogi Megfigyelőközpont szerint a kurdok hétfő éjszaka masszív ellentámadást indítottak, és visszafoglaltak két falut. Az aktivisták szerint már több mint 70 ember meghalt a harcokban – köztük 24 polgári lakos.

Törökországnak gyors győzelemre van szüksége, mert diplomáciailag elszigetelt, és egyre nagyobb a nemzetközi nyomás, hogy állítsa le az offenzívát. Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte az afrini harcok miatt. A testület végül megvitatta, de nem ítélte el a török offenzívát.

Erdogan erre úgy reagált:

„megbeszéltük a hadműveletet orosz barátainkkal, akikkel megállapodásunk van”.

Az Independent szerint ez arra utalhat, hogy Moszkva elfogadja, a törökök bizonyos szűk keretek közt felléphetnek Szíriában azért, hogy a kurdok értésére adják: nem lehetnek az amerikaiak állandó „földi hadserege”.

Az oroszok engedélyezték a török harci gépeknek a szíriai légtér használatát – ha ezt nem tették volna meg, akkor a török erőknek sokkal nehezebb lett volna az offenzíva –, jegyzi meg a brit lap, amely szerint a törökök abban reménykedtek, hogy az Iszlám Állam bukása után Amerika lemond a kurdokkal létrehozott szövetségről.

Ez nem történt meg, sőt Washington tovább szeretné erősíteni a kurd erőket. A törökök most felszólították az amerikai vezetést: adja fel szövetségét az YPG-vel, amely amerikai fegyvereket használ a török erők elleni harcban.

Ankara ragaszkodik ahhoz, hogy a szíriai kurd milícia valójában a Törökországon belüli kurd szeparatista szervezet, a PKK szárnya. „Nem hagyhatjuk, hogy a PKK valamiféle államot hozzon létre a határaink mentén” – közölte Erdogan egyik szóvivője.

Bár Törökország NATO-tag, az utóbbi időben közeledni kezdett Oroszországhoz a kurdoknak nyújtott amerikai katonai támogatás miatt és azért is, mert Erdogan szerint a tengerentúlról szervezték a 2016-ban ellene megkísérelt puccsot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×