eur:
388.99
usd:
360.75
bux:
68781.53
2024. május 7. kedd Gizella

Extra mérföldet kell mennie Cameronnak

Órákkal a Nagy-Britannia uniós tagsága szempontjából különösen fontos EU-csúcs előtt elillanni látszik a megállapodás lehetősége London és Brüsszel között. Cameron miniszterelnök két tűz közé szorult: az euroszkeptikusok keveslik az engedményeket, Kelet-Európa, de a nyugatiak is sokallják.

Kelet-Európa számára elfogadhatatlan Cameron reformterve - olvasható a rövidesen megszűnő liberális brit lap, az Independent címoldalán.

A brit sajtó már napok óta arról ír, hogy a visegrádi országok csak kevésbé szigorú korlátozásokat tudnak lenyelni a Nagy-Britanniában dolgozó állampolgáraik szociális segélyei kapcsán.

David Cameron brit miniszterlelnök és az őt támogató "kint-is-vagyunk-bent-is-vagyunk" konzervatívok eredetileg csak Nagy-Britannia számára akartak kedvezményeket kicsikarni Brüsszeltől. Most úgy tűnik megvalósulhat az, amivel érveltek, hogy az Európai Uniót reformálják meg, ami azonban ellentéteket szülhet.

A britek követelései nyomán más országok is mérsékelhetik a keleti dolgozók által elérhető szociális juttatások mértékét. Az egyik kulcskérdés a családi pótlék, amelyet a keleti migránsok otthon maradt gyerekeik után is felvehetnek Nagy-Britanniában, ráadásul egy olyan összeget, ami jóval magasabb, mint a hasonló hazai juttatás.

A britek ezt mindig is igazságtalannak tartották. A visegrádiak és mások hajlandók alkudozni a családi pótlékról, de csak úgy, hogy csak a brit földön dolgozó kelet-európaiak családi pótlékát közelítsék a hazai szinthez. Most dühösen vették tudomásul, hogy a britek igyekezete nyomán más uniós tagállamok is csökkenteni akarják a pótlék maximális összegét.

Emellett a Nagy-Britanniában keresetkiegészítő segélyek részleges megvonása sem tetszik nekik - miközben Cameront a saját oldaláról azért támadják, mert nem érte el, hogy a keleti dolgozók 7 évig ne legyenek jogosultak keresetkiegészítő támogatásra.

A visegrádi országok most Luxemburggal és Máltával is szembekerülnek - azért, mert ők nem akarják, hogy szelektíven alkalmazzanak korlátozásokat az Unión belül.

Több nyugati tagállamnak nem tetszik a britek által forszírozott lépés, az "egyre szorosabb Unióról" szóló cél törlése, mert emiatt hozzá kéne nyúlni az EU alapszerződéseihez. Az euró-övezeten kívüli országoknak szánt beleszólási jog sem nyerte el tetszésüket. "Ez olyan, mintha az amerikai Fed-banknak mondanánk meg, hogy mit csinálhat" - mondta egy európai diplomata a brit ötletről.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke így figyelmeztetett, hogy " egy extra mérföldet kell megtenni", hogy megszülessen a britek és Brüsszel megállapodása.

Az alkuhoz szükség van arra is, hogy az Európai Parlament törvénymódosításokat szavazzon meg és Cameron számára csapás volt, amikor Martin Schulz parlamenti elnök közölte: nem várhatja el, hogy az európai képviselők garantálják neki, hogy rábólintanak a megállapodásra.

Az Economist magazin jópár hónappal ezelőtt megjegyezte: Nagy-Britannia alvajáró módjára azon kaphatja magát, hogy kisétál az EU-ból. Most, hogy egyre nagyobb az ellenállás Európában, miközben otthon visszaesett az EU-pártiak tábora, mindez reális lehetőség.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×