eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Görögország az euróövezeti tagságáról szavaz hétvégén

Görögország valójában az euróövezeti tagságáról szavaz a hétvégén - figyelmeztették uniós vezetők a görög szavazókat. Miközben közeledett a lehetséges technikai államcsőd, az athéni kabinet azzal fenyegetőzött: bepereli Brüsszelt.

Ha a görög választók vasárnap nemet mondanak a hitelezők javaslatára, akkor országuk valutauniós tagságának vetnek véget - erre figyelmeztették őket uniós vezetők.

Sigmar Gabriel német alkancellár úgy fogalmazott: a vasárnapi voks az eurozónára kimondott igen vagy nem lesz. Renzi olasz miniszterelnök, Hollande francia elnök és Cameron brit kormányfő is hasonlóan fogalmazott.

Miközben kedden közeledett a "technikai államcsőd" - azaz, hogy a fejlett országok közül elsőként Görögország nem törleszt a Nemzetközi Valutaalapnak - Alekszisz Ciprasz miniszterelnök azért kampányolt, hogy honfitársai mondjanak nemet a hitelezők feltételeire.

A kormányfő ugyanakkor hangoztatja: azt akarja, hogy országa maradjon az euróövezet tagja. Sőt, Ciprasz gyakorlatilag elismerte: eddigi tárgyalási taktikáját az vezérelte, hogy ahogy fogalmazott, "nem fognak kirúgni minket az euróövezetből, mert az túl sokba kerülne nekik".

Esti televíziós beszédében azt mondta: nem lehet örökre megszorításokat kényszeríteni a görögökre, mert "nem fogjuk tudni felemelni a fejünket".

Azt is megígérte, hogy lemond, ha a görögök mégis engednének a nyomásnak és elfogadnák a Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Unió szigorú feltételeit azért, hogy továbbra is kedvezményes hitelekhez juthassanak.

Athén eddig az alacsony kamatra kapott nemzetközi mentőcsomagból - jelentős részben az európai adófizetők pénzéből - törlesztett magánhitelezőinek - köztük sok európai banknak.

Azaz, gyakorlatilag az európai adófizetők és a Valutaalap garantálta, hogy a Görögországnak hitelező bankok visszakapják a pénzüket, miközben a mentőcsomagból csak kevés pénz jutott görög állami kiadásokra.

Janisz Varufakisz pénzügyminiszter közben azt mondta: az Uniós szerződésekben nincs szó a Valutaunióból való kilépés módjáról, Athén nem fogadja el, hogy kizárják, és ezért az Európai Bíróság elé viszi az ügyet. A görögök be akarják perelni az Európai Központi Bankot is, amiért leállította a görög bankok rendkívüli finanszírozását.

Azt követően, hogy legalább egy hétre bezártak a görög bankok és 60 euróra mérsékelték a napi kivehető pénzösszeget, a hatóságok közölték, hogy a bankstopp idején ingyenes lesz a tömegközlekedés Athénban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×