eur:
388.96
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Orosz-amerikai viszony: jön az enyhülés?

Sikerül-e enyhíteni az Oroszország és az Egyesült Államok valamint a nyugati szövetségesek közötti feszültséget? Ez a nagy kérdés John Kerry amerikai külügyminiszter és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalásain.

Először jár Oroszországban az amerikai külügyminiszter azóta, hogy az ukrajnai konfliktus miatt különösen feszültté vált Oroszország és a Nyugat kapcsolata.

John Kerry kedden délután landolt Szocsiban és a repülőről küldött Twitter-bejegyzése szerint sűrű program várta.

Az amerikai külügyminiszter nemcsak orosz kollégájával, Szergej Lavrovval találkozik, de fogadja Vlagyimir Putyin elnök is.

Vajon ez a felek közötti enyhülés jelének tekinthető? Orosz és amerikai illetékesek azt mondták: nem tárgyalnak a Moszkva elleni amerikai szankciókról - valószínűleg azért, hogy más fontos témákban ne akadjanak el a megbeszélések.

A terítéken természetesen szerepel Ukrajna, amelynek kapcsán Merkel német kancellár - aki közvetíteni próbál a Nyugat és Moszkva között - azt mondta: még mindig nem tartják be a tűzszünetet.

Az amerikaiak most azt mondják, hogy a feszült viszony ellenére "nyitva akarják tartani a kommunikációs csatornákat", amit Putyin szóvivője "pozitív fejleménynek nevezett".

Ukrajnán kívül a líbiai, szíriai és jemeni válság is téma a tárgyalásokon - olyan kérdések, amelyekben Moszkva szembehelyezkedett az amerikai állásponttal.

Putyin például úgy érezte, becsapták, amikor a Nato légiháborúja elvezetett Kadhafi ezredes bukásához, majd mostanra kaotikussá vált a helyzet Líbiában, ahonnan ezrével érkeznek Európába a menekültek.

A szíriai ellenzék radikalizálódása nyomán az amerikaiak a gyakorlatban kénytelenek közvetetten szóba állni Asszád szíriai elnökkel. Moszkva ebben is segíthet.

Közben Moszkvában az orosz ellenzék kiadta az úgynevezett Nyemcov-jelentést. A februárban meggyilkolt politikus, aki Putyin legnagyobb bírálója volt, adatgyűjtést folytatott az Ukrajnában meghalt orosz katonákról.

Halála után követői fejezték be a jelentést, amely szerint tavaly nyáron legkevesebb 150 orosz katona halt meg és januárban és februárban további 70 vesztette életét a kelet-ukrajnai Debalceve városért folyt harcokban.

Moszkva tagadta, hogy hadserege behatolt volna Ukrajnába és azt mondta: a szomszédos országban harcoló katonák önkéntesek. Bár az Egyesült Államok katonai kiképzőket küldött Ukrajnába, eddig nem szállított szövetségének támadó jellegű fegyverzetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×