eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szíria ismét vegyi fegyvereket vethetett be

Előfordulhat, hogy a szíriai kormányerők visszafoglalják az északi Idlib várost, ahol jogvédő szervezetek azzal vádolták őket, hogy vegyi fegyvereket vetettek be. A Human Rights Watch nevű szervezet szerint több támadásban mérgező anyagokat dobtak el a kormányerők helikopterei.

Elkeseredett harcok folytak a Szíria észak-nyugati részén fekvő Idlib tartományi székhely körül szerdán a kormányhoz hű erők és a lázadók között - a kormányerők többtucat légicsapást is végrehajtottak, amelyekben legkevesebb 40 ember vesztette életét.

A londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ szerint a rezsim gépei másfél nap alatt 123 légitámadást hajtottak végre 31 település ellen.

Ezek közül legkevesebb 63 úgynevezett hordóbombás támadás volt - ez az eszköz különösen nagy pusztító erejéről ismert. A szíriai jogvédők szerint az áldozatok között 10 nő és 9 gyermek is volt.

A hivatalos szíriai hírügynökség, a SANA úgy fogalmazott, hogy "terrorista állásokat" támadtak Idlibben és a város közelében.

A Human Rights Watch nevű amerikai székhelyű jogvédő szervezet ugyanakkor azt állítja: bizonyítékai vannak, amelyek "határozottan" arra utalnak, hogy a kormányerők helikopterei vegyi anyagokkal megtöltött hordóbombákat dobtak le.

A március közepe és vége között végrehajtott - gyaníthatóan - vegyi támadások legkevesebb 206 embert érintettek, az egyik ilyen támadásban egy család hat tagja vesztette életét - mondták szíriai segélymunkások. A támadásokkal a rezsim megsértette a vegyi fegyverekről szóló nemzetközi konvenciót és az ENSZ Biztonsági Tanács egyik határozatát - jegyezte meg a Human Rights Watch.

A szervezet helyi lakosokra hivatkozva azt írta oldalán, hogy a szíriai kormány helikopterei 6 olyan bombát dobtak le, amelyek gázpalackokba rejtett vegyi anyagokat tartalmaztak. Több szemtanú és túlélő klór szagát érezte és a kormányerők korábban is használtak klórt a támadásaik során, de a Human Rights Watch megjegyezte: kétséget kizáróan nem lehet bizonyítani a klór használatát.

Szíria 2013-ban aláírta a vegyifegyverek tilalmáról szóló nemzetközi konvenciót, miután az Egyesült Államok és szövetségesei légicsapásokkal fenyegették meg. Oroszország közvetítésével az Asszád-rezsim beleegyezett, hogy feladja vegyi fegyvereit.

Kommentátorok szerint a vegyi fegyverek ismételt bevetése a kormányzat elkeseredettségére utalhat. Idlib egészen március végéig a kormány kezén volt, amikor a Dzsabhat al-Nuszra nevű radikális szervezet közel 5000 harcosa elfoglalta. Az Independent című lap szerint a Dzsabhat és egy másik lázadó csoport komoly segítséget kapott Törökországból, szaúdi pénzből pedig új fegyverekhez jutott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×