eur:
388.71
usd:
361.65
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Merkel engedett Cameronnak

Az uniós-országoknak foglalkozni kell a jóléti rendszer és az unión belüli szabad mozgás elvével visszaélőkkel - mondta Londonban Angela Merkel. A német kancellár ezzel kis engedményt tett házigazdájának, David Cameronnak, aki a bevándorlás-ellenes jobboldaltól tartva gyökeres reformot akar.

Fenyegetést jelentenek-e a szegényebb EU-országokból érkezett bevándorlók? Gyakorlatilag erről ült össze tárgyalni Londonban Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök.

Míg a briteknél a jobboldali a sajtó és az EU-ellenes Függetlenségi Párt befolyásolja a közhangulatot, addig Németországban több ezren az utcákra is vonultak.

Igaz, a német felvonulók - akiket sokan elítéltek - a fő veszélyt a muszlim országokból érkezettekben látják, míg a jóléti rendszerüket féltő britek a kelet-európai munkavállalókat tartják gondnak.

A találkozóra árnyékot vetett a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin szerkesztőségében történt - vélhetőleg dzsihádisták által végrehajtott sokkoló mészárlás.

A párizsi tragédia ugyanakkor nem akadályozta meg, hogy Cameron és Merkel megpróbálja összehangolni véleményét a britek követeléséről, akik az EU-reformjával akarják korlátozni az EU-s munkavállalók szociális segélyeit.

Az unió-ellenes brit közhangulatra reagálva és a májusi választásokra készülve Cameron felvetette, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó és adót fizető EU-s migránsok 4 éven át ne legyenek jogosultak jóléti juttatásokra.

Korábban elismerte, hogy ehhez uniós szerződéseket kellene módosítani, ami nagy felzúdulást válthat ki más EU-tagállamokban.

Merkel engedményt tett házigazdájának, amikor azt mondta: az uniós országoknak választ kell adniuk a "jóléti rendszerrel való visszaélésekre", azért, hogy a szabad mozgás elve ne sérülhessen, amivel Cameron is egyetértett.

Brit politikusok és a média is pártállástól függetlenül gyakran egy kalap alá veszik a letelepedéssel járó bevándorlást és a munkavállalási célból történő migráció fogalmait, majd felteszik a kérdést, hogyan lehetne azt korlátozni. A brit közvélemény nagy része úgy véli, hogy az uniós bevándorlók azért érkeznek a szigetországba, hogy szociális segélyért folyamodjanak.

Merkel arra utalt, hogy a segélyek kérdésében a nemzeti kormányok dönthetnek. "Meg kell vizsgálni, milyen törvényi szabályozásra van mód" - mondta.

Cameron továbbra is kitart amellett, hogy újraválasztása esetén megszavaztatja honfitársait arról, az Egyesült Királyság az unió tagja maradjon-e. Bár őmaga az EU-tagság híve, de ha nem valósul meg a reform, akkor "nem zár ki semmit" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×