eur:
388.8
usd:
361.99
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Kína és Oroszország: bizalmatlan szövetségesek

Annak ellenére, hogy a Nyugattal szembeni globális politikai vitákban Kína és Oroszország egyfajta szövetséges, a gazdasági együttműködés a két ország között korántsem zökkenőmentes. A kínaiak és az oroszok is bizalmatlanul szemlélik egymást, és az orosz távol-keleten működő kínai cégek sok akadállyal szembesülnek.

Moszkva és Peking májusban 400 milliárd dolláros gázszállítási üzletet kötött egy évtizeden át húzódó tárgyalások után. Emellett közös energia-, infrastrukturális és technológiai projekteket indítottak és a Financial Times cikke szerint 2020-ra a kétoldalú kereskedelmi forgalom a duplájára, évi 200 milliárd dollárra ugrik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök számára jelentős eredmény volt a gázszállítási ügylet, amivel azt akarta demonstrálni az őt Ukrajna miatt szorongató Nyugatnak, hogy nem sikerült megfojtani Oroszországot.

A kínaiak ugyanakkor keményen tárgyaltak és az oroszok kénytelenek voltak nagy árengedményt adni az alkuért cserébe.

Ez csak az egyik jele annak, hogy a nemzetközi porondon gyakran a nyugat-ellenes táborban együtt szavazó Kína és Oroszország között korántsem annyira baráti a kapcsolat, mint ahogy az a külvilág gondolná.

Kínai cégek rendszeresen panaszkodnak az orosz bürokráciára, amely szerintük akadályozni akarja tevékenységüket az orosz távol-keleti régiókban.

Az Amur folyó mentén fekvő Paskovo falu határában például egy a túlparton bejegyezett kínai cég folytat erdészeti tevékenységet. Két évvel azután hogy nagy pénzt fektettek az üzletbe, az oroszok lezárták a helyi határátkelőt és a fát 700 kilométeres kerülővel kell szállítani. Ez megfelezik a hasznot - panaszkodott az FT-nek a cég igazgatója.

Egy mezőgazdasági gépeket exportáló kínai cég, a Kangbo pedig azt mondja: az orosz hatóságok szigorú kvótákat vezettek be és minden egyes gép behozatalát hosszadalmas és bonyolult kérvényezési procedúra előzi meg. Tavaly például csak egyetlen egy gép importját hagyták jóvá.

Sok kínai cég szerint az orosz hatóságok diszkriminálják őket - annak ellenére, hogy például a távol-keleti Habarovszki körzetben a külföldi befektetések 4 százaléka már kínai cégektől származik.

Az orosz oldalon ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy a kínaiak kiszemelték maguknak az orosz ásványi kincseket, miközben nehéz rávenni őket arra, hogy gyárakat is építsenek és orosz munkaerőt is alkalmazzanak.

Ahogy Afrikában, úgy Oroszországban is a helyiek egyik legnagyobb sérelme, hogy a kínaiak kínai munkásokat alkalmaznak. A korábban említett fafeldolgozó vállalkozásnál 105 kínai és csak 20 orosz dolgozik. A kínaiak a hét minden napján munkába állnak és egy munkásszálláson alszanak, menedzsereik szerint az orosz dolgozók "lusták és gyakran részegek".

A helyi közeg ismeretének hiánya azonban sokba kerülhet a kínai cégeknek - jegyzi meg az FT. Egy vaskohót építő cégek az orosz hatóságok többször is megbírságoltak a biztonsági előírások megsértése miatt. A projekt-csapat egyetlen tagja sem volt orosz és nem ismerte az orosz piacot és csak később vettek fel egy orosz főmérnököt. Kína közben olcsón megszerezhető orosz termőföldet is venne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×