eur:
389.55
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Távozik a király, "aki egyesítette Spanyolországot"

Lemond trónjáról a spanyol király. II. János Károly és a királyi család jóhírét kikezdték az utóbbi hónapok botrányai, pedig ő volt az, aki a francói diktatúrából a modern demokráciába vezette az országot. A parlamentnek most új törvényt kell hoznia a királyi hatalom átadásáról.

A 76 éves II. János Károly 1975 óta ült a spanyol trónon és ő volt az, aki lehetővé tette, hogy Spanyolország erőszak nélkül tudja maga mögött hagyni Franco tábornok diktatúráját és demokratikus európai állammá váljon.

Az utóbbi időben gyengélkedő uralkodó és a királyi család jó-hírét azonban kikezdte több botrány. János Károly például akkor utazott afrikai elefántvadászatra, amikor hazája súlyos gazdasági válságon ment át és különösen a fiatalok körében, Európában példátlan módon magasra szökött a munkanélküliség. A szafarin eltörte a medencecsontját és magánrepülőn kellett hazaszállítani. Nem tett jót a királyi családnak az uralkodó veje ellen folytatott vizsgálat sem - őt a közbeszerzésen során történt jelentős állami vagyon elsikkasztásával vádolták.

János Károly hétfőn jelentette be Mariano Rajoy miniszterelnöknek, hogy távozik - a kormány a Twitteren publikált fényképen értesítette a történelmi pillanatról a világot.

A király helyére fia, a jogász és nemzetközi kapcsolatok diplomával rendelkező Felipe lép, aki valószínűleg IV. Fülöp néven lép trónra. Felipe, aki egy pazar esküvőn vette feleségül a volt televíziós műsorvezető Letizia Ortiz Rocasolanót, különösen a latin-amerikai országokban utazva próbálta képviselni a spanyol érdekeket.

Apja 1975-ben, Franco tábornok halála után két nappal lett uralkodó és 6 évvel később azzal alapozta meg népszerűségét, hogy megfékezte a parlamentbe betört katonatisztek puccskísérletét.

Spanyolország különösen sokat profitált az európai uniós tagságból ám az ingatlanboomra építő gazdaság számára súlyos csapás volt a 2008-as válság. A Franco utáni években a király jelentős stabilizáló szerepet töltött be a függetlenségre vágyó Baszkföld és Katalónia békítésével. Az is népszerűvé teszi, hogy lelkes sportrajongó és képes átlagemberként viselkedni.

A 2004-es sokkoló madridi vonatrobbantások után, a 191 halottra emlékező gyászmisén sorról-sorra járt a hozzátartozók között a madridi Almuenda Székesegyházban kezet fogva és megcsókolva a gyászolókat.

A botrányt kavaró elefántvadászat azonban kikezdte jó-hírét, a WWF, a Világ Vadvédelmi Alap spanyol szervezete megfosztotta tiszteletbeli elnöki posztjától és a király kénytelen volt bocsánatot kérni népétől.

Nemrég azt mondta: szeretné, ha úgy emlékeznének rá, hogy ő volt az a király, aki egyesítette Spanyolországot - idézte szavait az AP.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×