eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Olcsóbb lesz az amerikai palagáz, mint az orosz földgáz

Külpolitikai engedményekre kényszerítheti Oroszországot az Egyesült Államok azzal, hogy cseppfolyósított gáz-exportőrré válik és alá tud majd ígérni az orosz energiaáraknak. Ehhez azonban egy sor hazai szabályozást is meg kell változtatni Amerikában.

Az elmúlt hetekben a nemzetközi média arról cikkezett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek sikerült megerősítenie befolyását a nemzetközi porondon. Elérte, hogy az ukrán elnök ne kösse szorosabban országát az Európai Unióhoz, akadályozza Aszad szíriai elnök rendszerének leváltását, szerepet játszott az Iránnal formálódó nukleáris alkuban és megrendezte Szocsiban a téli olimpiát.

A bírálók szerint azért tudott 50 milliárd dollárt költeni a játékokra, mert van pénz az olajvagyonból. Kremlinológusok ugyanakkor szeretnek emlékeztetni rá: Moszkva kemény, amikor magas az olaj és a földgáz ára és hajlamosabb az alkura, amikor az árak esnek.

A Financial Times szerint nemsokára ilyen helyzet állhat elő az amerikai palagáz és palaolaj-forradalom nyomán. Bár van, aki kételkedik abban, hogy az amerikai készletek hosszú időre elegendők lesznek, a számok egyelőre elhallgattatják őket.

Az elmúlt öt évben olyan mértékben esett az Egyesült Államokban a gáz ára, hogy kevesebb, mint a harmada annak, amit az orosz Gazprom kiszámláz európai ügyfeleinek a vezetéken szállított földgázért. Az ázsiai árakhoz képest az amerikai gáz csak ötödannyiba kerül.

Emellett - előrejelzések szerint - az évtized végére Amerika nagyobb olajkitermelő lesz, mint Szaúdi-Arábia.

Ahogy az FT-fogalmaz: az amerikai palagáz és olajkitermelésbe befekteti olyan, mint egy pénznyomda: hatalmas a kínálat és korlátlan a kereslet.

Az amerikaiak jövőre megindítják a cseppfolyósított (LNG) gáz exportot Nagy-Britanniába, Spanyolországba és más országokba. A cseppfolyósítási folyamat ugyan költséges, de még így is a Gazprom alá tudnak ígérni. Nagy az igény az amerikai gázra Indiában és Japánban is.

Az amerikai export felfutása éreztetni fogja hatását a világpiacon - de ez csak akkor valósulhat meg, ha Washington felold egy sor korlátozást - például az LNG-export engedélyezésének kérdésében. A jelenlegi törvények szerint csak olyan országokba engedélyezett a földgáz eladás, amelyekkel az USA szabadkereskedelmi egyezményt írt alá.

Tilos a hazai kőolaj exportja is. A Kongresszusban most több, mint 50 Demokrata és Republikánus képviselő támogat egy olyan javaslatot, amely automatikusan engedélyezné a gázkivitelt a NATO-országokba.

Ha Ukrajnában esetleg az ellenzék jutna hatalomra, akkor elvárná, hogy Amerika kisegítse az olcsó gázzal - és így a kedvezményt Kijevre is ki kellene terjeszteni. Obama elnöknek meg kell küzdenie a kérdésben az amerikai protekcionistákkal, akik szerint a hazai ipar részesüljön az olcsóbb energia javaiból, és a környezetvédőkkel, akik veszélyesnek tartják a palagáz kiaknázásához használt rétegrepesztéses technológiát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×