eur:
388.86
usd:
361.86
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Washingtonban folytatódik a patthelyzet

Az amerikai Szenátusban akár már a héten szavazhatnak az úgynevezett "adósságplafon" emeléséről - megegyezés hiányában az amerikai szövetségi kormányzat rövid időn belül kifogyna a pénzből. A javaslatot azonban elutasíthatja az alsóházi republikánus többség.

Még mindig nem sikerült feloldani a patthelyzetet az amerikai és a világgazdaságra is veszélyes dupla költségvetési vitában.

A szövetségi kormányzat részleges "leállása" mellett - amelynek oka, hogy a pártok nem tudnak megállapodni a költségvetés jóváhagyásáról, nagyobb gondot jelent, hogy alkut kell kötni arról is: legyen elég pénze az államnak számlái fizetésére. Ez utóbbi az adósságplafonként emlegetett probléma.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint október 17-én elfogyhat a pénz, ha a kongresszus addig nem hagyja jóvá, hogy a szövetségi állam több kölcsönt vehessen fel, mint korábban. Amerika már most 16,7 billió dollárral tartozik és közgazdászok szerint katasztrofális hatású lenne, ha közölné, hogy nem tudja fizetni a kamatokat.

A csőd elkerülhető, ha a republikánusok és a demokraták meg tudnak egyezni a kongresszusban. Mielőtt beköszöntene a 24. óra, mindkét politikai erő a saját pozícióját próbálja erősíteni és azt várja, hogy a másik beadja a derekát.

A demokraták, akik többségben vannak a szenátusban, most a felsőházban akarják megszavaztatni az adósságplafon emelését. Ezzel nyomást gyakorolnának a törvényhozás alsóházára, ahol viszont a republikánusok vannak többségben.

A konzervatívok természetesen elutasíthatják politikai ellenfeleik döntését - erre utalt is John Boehner kongresszusi elnök - de akkor az amerikai társadalom nagy része előtt ők lennének a csőd okozói. Boehner azt mondta: a republikánusok csak akkor hajlandók belemenni az adósságplafon emelésébe, "ha először megoldják azokat a gondokat, amelyek miatt nő az adósság". Nem mondta ki, de az Obama-féle egészségbiztosításra utalt, amely azokat is bevenné a rendszerbe, akik eddig azon kívül voltak.

Az amerikai tőzsdék indexei hétfőn meredeken zuhantak arra a hírre, hogy továbbra is tart a patthelyzet. Sok befektető arra számított, hogy a hétvégén tető alá hozzák az alkut. Ez azonban elmaradt, mert a két párt tovább feszíti a húrt és arra figyelmezteti a másikat: ha az nem kapitulál, akkor jön a csőd.

A Goldman Sachs befektetési bank elemzői szerint ha október 17-ig nincs megállapodás, akkor Amerika gazdasági teljesítménye azonnal 9 százalékkal esne vissza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×