eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Forró őszre számíthatnak a német energiaipari konszernek

Zord idők elé néznek a nagy német energia-konszernek, miután a fukusimai atomkatasztrófa hatására a berlini kormán elrendelte a nukleáris erőművek fokozatos bezárását. Az eddig busás hasznot biztosító atomreaktorok lépcsőzetes megszüntetésének költségei is őket terhelik, ugyanakkor az újrahasznosítható energiaforrások kiépítése során is milliárdos befektetésekre kényszerülnek. Így nem jelentett különösebb meglepetést, hogy az E. ON konszern bejelentette három telephelyének bezárását.

Az E. ON konszern vezetősége eddig sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó a Spiegel hírmagazin jelentését, amely szerint a több mint 30 ezer alkalmazottat foglalkoztató energiaipari óriás nagyszabású leépítésre készül.

A Spiegel szerint az esseni cégközpontot, amelybe tavaly ősszel költöztették be az alkalmazottakat, rövidesen eladásra kínálják, de úgy tűnik, hasonló sors vár az E. ON müncheni és hannoveri központjára is. Ez magától értetődően több mint ezer személy elbocsátását vonja maga után, ami ellen az E. ON üzemi tanácsa máris tiltakozott.

A szakszervezetek a leépítési terv hivatalos bejelentéséig tartózkodó álláspontra helyezkedtek, de jelezték, hogy forró őszre számíthatnak az energiaipari konszernek, ha tényleg tömeges elbocsátásokra készülnek. A Spiegel tudósításában utal arra, hogy lényegében hasonló problémákkal küzd a további három német energiaipari konszern: az EnBW, a Vattenfall és az RWE is.

Tény, hogy az atomerőművek lépcsőzetes bezárására vonatkozó kormánydöntés fokozatosan megfosztja őket legfontosabb bevételi forrásuktól, ugyanakkor az alig egy éve kötött megállapodás kötelezi őket óriási összegű illeték megfizetésére az újrahasznosítható energiaforrások kiépítése érdekében.

Jelentős csapást mér rájuk a Norvégiával és Oroszországgal kötött földgázbehozatali szerződés, amelynek értelmében ma is emelt áron vásárolják a földgázt, de már alacsony áron kénytelenek tovább adni a fogyasztóknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×