eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Erőszakba csap át a társadalmi elégedetlenség

Három robbantást hajtott végre egy kelet-kínai városban egy munkanélküli férfi, aki a hírek szerint az egyik detonációban meghalt, és egy másik embert is megölt. A kínai média először egy arról számolt be, hogy egy jogvita miatt dühös helyi gazda volt egy támadás elkövetője. A hatóságok már korábban tartottak attól, hogy a társadalmi elégedetlenség erőszakba csap át.

Félóra leforgása alatt három robbanás rázta meg csütörtökön a Csianhszü tartománybeli Fucsu városát. Az Új Kína hírügynökség szerint egy 52 éves munkanélküli lakos, Csian Ming-csi volt az elkövető.

Először egy autó robbant fel a városi ügyészség parkolójában, majd az önkormányzat épületének első emeletén történt robbanás. Később a városi élelmiszer- és gyógyszerminőségi ügynökség épülete előtt történt detonáció - szintén egy autóba rejtett bomba robbant.

Kínában évente több ezer tiltakozást és erőszakos tüntetést regisztrálnak. Ezeket leggyakrabban a hivatalnokok korrupciója, a kormány visszaélései és az illegális földkisajátítások váltják ki.

A pokolgépes támadások ritkák, bár az utóbbi időben kezdenek elszaporodni. Ezeket általában a vélt igazságtalanságok, üzleti viták - vagy ahogyan az AFP fogalmazott - a Kína gyors fejlődése miatti feszültségek miatt hajtják végre.

Az Új Kína hírügynökség szerint Csian 10 éve folytatott reménytelen küzdelmet azért, hogy kártérítést kapjon kisajátított telke után. A házát egy útépítés miatt bontották le. A Twitterhez hasonló kínai oldalon, szerdán meg is jelent egy a férfinek tulajdonított üzenet arról, hogy "valamit fog csinálni".

A négymilliós Fucsu egy mezőgazdasági vidék szívében fekszik, ahol gyakoriak a telekviták, és ahol a különböző építkezések miatt a gazdák időnként elveszítik földjeiket.

Ebben a hónapban egy tibetiek által lakott másik tartományban 40-en megsebesültek, amikor egy lopás miatt elbocsátott volt pénztáros Molotov-koktélt dobott egy bankfiókba. Korábban pedig két hónap leforgása alatt több késelés is történt kínai iskolákban, ami 17 ember - köztük 15 gyerek - halálát követelte. A támadásokban több mint 80 ember sebesült meg.

Ezeket a bűncselekményeket általában sértett és magányos vagy lelkileg instabil emberek követik el. A jelenség nyomán vita bontakozott ki arról, hogy miért nem foglalkoznak a gyors gazdasági fejlődés által okozott társadalmi feszültségekkel Kínában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×