eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Hitte volna? A lúzereké a jövő!

Az iskolai csodabogarak és stréberek sikeresebbek az életben, mint az átlag - állítja egy amerikai riporter, aki egy éven keresztül figyelt meg ilyennek kikiáltott fiatalokat. Arra a megállapításra jutott, hogy azok a vonások, amelyek az iskolában népszerűvé tesznek egy tini, később már nem olyan hasznosak.

Az angolban a geek szó szépen összefoglalja a szociális érintkezésben esetlen, valamilyen témában megszállottan elmerülő és azt szinte szakértőként ismerő ember leírását. Ha emellett az illető még fizikailag sem vonzó, akkor borítékolható, hogy tizenéves korában kiközösítik az iskolában.

Alexandra Robbins amerikai riporter szerint azonban a geekeknek nem kell aggódniuk, mert ahogy könyvének a címe is mondja: ők öröklik meg a Földet.

Robbins hét általános és középiskolás fiatal életét kísérte nyomon, egy éven át. Bár elemzése nem mondható tudományosnak, arra jutott: az iskolában népszerűséget hozó azonosulási hajlam, agresszió, ismertség és befolyás a diplomázás után már nem garantálja a boldogságot, vagy a sikert.

Más az, amikor valaki társai szerint áll a helyi társadalmi ranglétra tetején, és a valóságos népszerűsége. Előbbi csak az iskola falai között érvényes - írja.

A többség által lúzernek, strébernek és csodabogárnak tartott fiatalok nem hajlandóak másoknak megfelelni, és ez teszi őket sikeres felnőtté - fejtegeti. Példaként hozza fel Steven Spielberget, Lady Gagát, Steve Jobst, az Apple alapítóját, Bruce Springsteen rocksztárt és Angelina Jolie színésznőt. A sikeres cégek, mint például a Yahoo, csodabogár embereket alkalmaznak, akik nem sablonosan gondolkodnak - teszi hozzá.

Sok szülő elborzadhat attól, amit a különböző exkluzív csoportokról és bandákról olvashat a könyvben. Egy arkansasi iskola lánybandája például, előírja a tagjainak, hogy csak magas sarkú cipőben járhatnak, és mindennap jelentést kell tenniük arról, ha híztak. Egy másik, lányokból álló csoport szabályzata az, hogy rajta kell hagyniuk divatos ruháikon az árcédulát.

Lehet, hogy ezek a gyerekek népszerűnek érzik magukat, de valójában elrejtik saját személyiségüket, hogy beilleszkedjenek. Az ilyenek uralkodni akarnak és nem valódi barátságokat keresni, vagy éppenséggel ők lesznek irányíthatóbbak, mint mások - állítja a szerző.

Vannak olyan iskolák, amelyek maguk mélyítik el a megosztottságot - például, ha különösen nagy érdemnek számít a helyi sportklub tagsága, vesztesnek érezheti magát az a gyerek, aki kimarad.

A szülők ne kényszerítsék gyerekeiket arra, hogy népszerűek legyenek" - mondja a szerző. Még inkább sokkoló azonban az, hogy Robbins úgy találta: sok iskolai közösségben a tanárok is követik a diákok viselkedését és exkluzív klikkeket hoznak létre, amelyekből kizárják egyes kollégáikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×