eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Bin Laden megölése: benne volt a forgatókönyvben, hogy a pakisztániak tiltakoznak

Az Egyesült Államok tíz éve titkos alkut kötött Pakisztánnal, amely szerint saját belátása szerint akciót indíthatott az országban, ha pontosan ismerte Oszama bin Laden rejtekhelyét - állítja egy brit lap. Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök tagadja a megállapodás tényét, miközben sok honfitársa dühös az amerikaiak egyoldalú fellépése miatt.

Pakisztánban forrong a politika, amiért a szövetségesnek tartott Egyesült Államok megsértette az országot azzal, hogy nem értesítette előre az al-Kaida vezére elleni kommandós támadásról, és mert a különleges egységek még arra is felkészültek, hogy harcba bocsátkoznak a pakisztáni erőkkel.

A brit Guardian szerint azonban az amerikaiak egy tíz évvel ezelőtti titkos megállapodás alapján jártak el. Az alkut még George W. Bush és Pervez Musarraf tábornok, pakisztáni elnök kötötte 2001-ben - mondták a lapnak nyugállományú, illetve még mindig szolgálatban álló amerikai és pakisztáni hivatalnokok.

"Volt egy olyan megállapodás Bush és Musarraf között, hogy ha tudjuk, hol van bin Laden, mehetünk és elkaphatjuk... A pakisztániak hangos elégedetlenkedésbe kezdenek majd, de nem állítanak meg" - mondta egy a terrorelhárítási műveletekhez közel álló egykori magas rangú amerikai illetékes a lapnak.

A Guardian szerint az alkut 2008-ban is megerősítették, abban az időszakban, amikor Pakisztánban fokozatosan bevezették a civil kormányzást - ez már egy pakisztáni illetékes mondta, aki a bin Laden elleni akcióra utalva hozzátette: "amerikai barátaink egyszerűen most a megállapodásnak megfelelően jártak el."

A Navy SEAL kommandósok május 2-án repültek be az országba, majd otthonában agyonlőtték Oszama bin Ladent. Ezek után helikoptereikkel távoztak, de sem a pakisztáni hadsereg, sem a légierő nem támadta meg őket, bár elvileg nem tudtak az akcióról. A titkos alku szerint Amerika ilyen egyoldalú rajtaütéseket hajthat végre bin Laden helyettese Ajman az-Zavahiri és az al-Kaida harmadik legfontosabb vezetője ellen.

A megállapodás része az is, hogy a rajtaütéseket követően a pakisztániak hangosan tiltakoznak majd. Ez meg is történt, bin Laden megölése dühös reakciókat váltott ki a pakisztáni parlamentben, Juszuf Raza Gilani miniszterelnök azt mondta, Pakisztán minden erejével visszavághat. Még a londoni emigrációban élő Musarraf is határozottan bírálta a fellépést, és azt mondta: "megsértették hazája szuverenitását".

Mindez azonban az előre megbeszélt forgatókönyv szerint történt - mondta egy nyugállományú amerikai illetékes a Guardiannek. Hasonló módon reagálnak a pakisztáni vezetők a CIA robotrepülőgépes bombázásaira is, amelyek során nemcsak militánsok, de ártatlan civilek is meghaltak Pakisztán törzsi területein.

Még ha mindez igaz is, arra továbbra sincs válasz, hogy támogatták-e és ha igen, kik a hat éven át pakisztáni házában rejtőző bin Ladent. A helyi politikusok ál-haragjával szemben pedig a pakisztáni közvélemény Amerika-ellenessége nagyon is valós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×