eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

A kínaiak az űrkutatásban is a maguk útját járják

Saját űrállomást készül felbocsátani Kína az év második felében, amelyet egy ember nélküli űrhajó fellövése követ majd. A kínaiak azt próbálják majd tesztelni, hogyan tud az űrjárművük dokkolni. A sikeres teszt további űrkutatási programok előtt nyithat utat.

Kína nem rejtegeti, hogy ambiciózus tervei vannak a világűr meghódítására, és az oroszok és amerikaiak nélkül akar boldogulni. Peking úgy fondolja, hogy ebben segítheti a nyugaton irigyelt gazdasági növekedés és a központi irányítás.

Kína tavaly októberben lőtte fel második holdszondáját, az év második felében pedig már arra készül, hogy saját űrállomása első modulját állítja földkörüli pályára.

A Csienkung-1 fellövését egy pilóta nélküli űrhajó felbocsátása követi majd. Ezzel fogják begyakorolni a dokkolást, ami az űrállomás továbbfejlesztéséhez és az űrprogram kiterjesztéséhez szükséges.

Tervek szerint a 8,5 tonnás Csienkung modul két évig kering majd a Föld körül. 2012-ben már tervek szerint két, emberekkel folytatott missziót indítanak. A Sencsu-9 és 10 kínai kifejezéssel élve, tajkonautákat visz majd fel a mini űrállomásra. A távlati terv az, hogy 2020-ra egy sokkal nagyobb űrkomplexumot építsenek meg - mondta Jang Li-vej, a Kínai Ember Űrmérnöki Hivatal helyettes vezetője, mellesleg az első kínai, aki a világűrben megkerülte a Földet.

A majdani űrállomás hétszer olyan nagy lehet, mint az első modul. A hivatal igazgatója felhívta a világszerte élő kínaiakat, hogy találjanak ki egy frappáns nevet és logót az állomásnak.

Kína űrhajósállománya jelenleg 21 főt számlál, köztük van a Népi Felszabadítási Hadsereg Légierejének két női pilótája is.

Gregory Kulacki, az Elkötelezett Tudósok Szövetségének vezető Kína-elemzője szerint a kínaiak ugyanazokat a célokat akarják elérni, mint az amerikaiak az 1970-es években a Skylab-űrállomással: technológiai áttörésekre számítanak a kutatással.

Kulacki megjegyezte: vannak a programnak ellenzői is, akik szerint Kínának még mindig nincs elegendő, gazdasági, technikai és emberi erőforrása az űrprogramhoz, és csak a korábbi, amerikai eredményeket próbálják másolni. Az űrrepülés nem mélyítené el a Kínai Kommunista Párt legitimációját - tette hozzá.

Más elemzők azt mondják: Kína nem fut versenyt az Egyesült Államokkal, vagy ha igen, akkor maratont és nem sprintet. Dean Cheng, a konzervatív Heritage Foundation kutatója szerint súlyos következményei lehetnek, ha Kína és Amerika nem kezdene végül kooperálni az űrkutatásban. Egyelőre azonban úgy tűnik: a kínaiak a maguk útját akarják járni az űrben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×