INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Alkohollal akarta megölni magát a Szovjetunióba települ brit ügynök

Infostart / InfoRádió
A kommunizmusból kiábrándulva halt meg a Szovjetunióban a legendás brit kettős ügynök, Kim Philby - mondta özvegye, aki szerint a kém lassú öngyilkosságot akart elkövetni. A brit titkosszolgálat sokáig nem gyanakodott Philbyre, aki 1963-ban menekült Moszkvába és ott házasodott meg.

Az alkohollal akarta megölni magát a szovjetek oldalára átállt egykori brit titkos ügynök, Kim Philby - mesélte felesége, Rufina Puhova. A Moszkvába érkezése után 25 évvel, 1988-ban elhunyt Philby egy idő után már azért könyörgött, hogy felesége rejtse el az üveget.

"Alkoholizmusa öngyilkosság volt. Egyszer azt mondta, hogy így a legkönnyebb véget vetni az életének" - emlékezett férjére a most 78 éves Puhova, aki a Vörös tér közelében lévő lakásukban fogadta a Moszkovszkij Komszomolec riporterét. A fotókból kiderül, hogy Philby halála óta nem sok minden változott a lakásban. XVII. századi íróasztalán - egy angol antikvárius ajándékán - ott áll a férfi képe. Az özvegy ugyanakkor visszautasította, hogy az exkém élete másból sem állt volna mint az ivásból.

Philbyt Nagy-Britanniában érthető módon árulónak tartották, amikor kiderült, hogy a KGB-nek dolgozott, a Szovjetunióban viszont hősként fogadták, és a modern Oroszországban is annak tartják. A KGB utódja tavaly decemberben leplezett le egy bronz emléktáblát, egy orosz újságcikk szerint "a nagy szovjet hírszerző előtt tisztelegve". Ezen a kétarcú római istent, Janust idézve, a Cambridge-ben tanult diplomata két arca látható, (az egyik úgymond a nyugati álarc, a másik az őszinte) alatta pedig a felirat: "Visszatekintek az életemre, és úgy látom, egy olyan ügynek szenteltem, amelyben őszintén és szenvedélyesen hittem".

A Moszkovszkij Komszomolec újságnak visszaemlékező özvegy szerint a szenvedély azonban élete végére alábbhagyott. "Kim hitt az igazságos társadalomban, és életét a kommunizmusnak szentelte. De elkeseredett attól, amit itt látott. Miért élnek itt ilyen rosszul az idősek? Végül is ők nyerték meg a háborút" - idézte a kettős kémet a feleség. Puhova nagy szeretettel emlékezett vissza férjére, akiről elárulta azt is, hogy kedvenc tévésorozata a szintén ügynök Stirlitzről szóló A tavasz tizenhét pillanata volt, és jobban szerette a füstszűrő nélküli orosz cigarettát, mint a Marlborót. Megtartotta viszont azt az angol szokását, hogy reggelente a BBC-t hallgatta, délután ötkor pedig igazi angol teát ivott.

Az Indiában született Philby a harmincas évektől kezdve jelentett a KGB-nek, majd az NKVD-nek a spanyol polgárháborúból, ahol a The Times tudósítójaként volt jelen. Később belépett a brit titkosszolgálatba, az MI6-be, és kettős ügynökként titkos anyagokat játszott át a Kremlnek. Londonban több brit ügynök haláláért tartják felelősnek. 1963-ban leplezték le, az úgynevezett Cambridge-i Ötök tagjaként, és Bejrútból menekült a Szovjetunióba.

Bár Philby - a Szovjetunióban kikötött négy másik brit ügynökhöz hasonlóan - KGB-iskolákban és kutatóműhelyekben dolgozott, elszigetelve érezte magát. A csoport egyes tagjai egy idő után elhidegültek egymástól, néhányuk honvággyal gondolt Angliára, ahová nem térhetett vissza.


A címlapról ajánljuk