eur:
389.52
usd:
361.82
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Kikotyoghatják" adatainkat az okostelefonok

Itt az október, felerősödött a verseny az okostelefonok piacán. A Nokia megkezdte régóta várt új modellje, az N8 szállítását, miközben a korábban az üzletemberek körében népszerű Blackberry is új, érintőképernyős készülékkel rukkolt elő. A korábban domináns két cég azonban most már nem diktál, hanem megpróbálja beérni az Apple iPhone-ját és az Android rendszert futtató telefonokat.

A korábbi antennagondok ellenére, ha okostelefonról van szó, akkor a szakértők számára az egyértelmű győztes az iPhone 4. Képernyője szuperéles, gyorsan reagál, és appok, azaz programok hatalmas mennyisége tölthető le a készülékre. Hasonló élményt és lehetőségeket kínálnak a Samsung és a Motorola zászlóshajói, amelyek a Google Android rendszerén futnak.

Erre a piacra próbál most visszakapaszkodni a Nokia, amely éveken át "a" mobiltelefonmárka volt. Új modellje, a fémdobozba zárt, érintőképernyős N8 sok tekintetben lenyűgöző: a piacon talán a legjobb kamerával rendelkezik, amelynek érzékelője 12 megapixeles, és amellyel HD minőségű videót is lehet rögzíteni. Nagyfelbontású tévékre kapcsolva nemcsak a remek videót, de a térhatású hangot is élvezheti a felhasználó.

A szakma szerint azonban a Nokia lemaradt és operációs rendszere, a Symbian elavult - annak ellenére, hogy az új telefonon már egy felújított változat fut. A Nokia másik baja az, hogy kiszorult az amerikai piacról, az N8 például az európai premier után még heteken át nem lesz kapható a tengerentúlon. Ráadásul, mivel nincs szolgáltatópartnere Amerikában, ezért csak a teljes árú, kártyafüggetlen készüléket fogják árusítani. Kérdés, hogy a finn cég új amerikai vezérigazgatója mennyire képes új irányba terelni a vállalatot.

Közben a kanadai RIM, a Blackberry gyártója is előrukkolt új készülékével, amely a Blackberry-hívők számára előrelépést hoz, de amely szintén nem támaszt hatalmas kihívást az iPhone-nak, vagy az Android-telefonoknak. A Torch-on egyszerre lehet az érintőképernyőn, vagy a kihúzható fizikai billentyűzeten gépelni. Utóbbi a Blackberry erőssége, mivel sokan e-mailezésre és sms-ezésre használják. Az új modell 5 megapixeles, gyors kamerát kapott és új operációs rendszer fut rajta, gyorsabb lett a korábban sokat bírált Blackberry-böngésző. Szakírók szerint azonban szoftverkínálata szegényes másokhoz képest, a processzor nem olyan gyors, mint a rivális termékeké, a képernyő felbontása pedig rosszabb.

Persze előfordulhat, hogy annak fáj kevésbé a feje, akinek nem okos, hanem "buta" telefonja van. Az amerikai Duke Egyetem és az Intel közös felmérése arra jutott, hogy egyes okostelefon-programok a felhasználók személyes adatait oszthatják meg internetes hirdetőkkel a készülék tulajdonosának tudta nélkül. Tizenöt vizsgált applikáció továbbított adatot a telefon földrajzi helyzetéről, hét osztotta meg az úgynevezett IMEI azonosítót, kettő még a telefonszámot is továbbadta - állapították meg a kutatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×