eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Christian Wulff és Joachim Gauck a két német államfő-jelölt

A koalíciós kormány Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnököt jelöli a hétfőn váratlanul lemondott Horst Köhler német államfő helyére. Az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek közös ellenjelöltje a 70 esztendős Joachim Gauck, az egykori NDK állambiztonsági minisztériumának megmaradt iratait vizsgáló szövetségi hatóság első vezetője.

A hét közepén még Ursula von der Leyen munkaügyi minisztert emlegették, mint a legesélyesebb jelöltet a hirtelen megüresedett államfői tisztségre, azonban a jelek szerint a jobbközép koalíció végül is elvetette azt a lehetőséget, hogy Németországban nők töltsék be a két legmagasabb állami hivatalt.

Jól értesült források úgy tudják, hogy a kancellár által vezetett Kereszténydemokrata Unióban, valamint a kisebb testvérpártban, a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unióban ellenérzést váltott ki, hogy mind Angela Merkel, mind pedig Ursula van der Leyen protestáns.

Így a kancellár végül az 50 esztendős, vonzó külsejű és komoly népszerűségnek örvendő Christian Wulffot ajánlotta, akinek személyével a koalíciós pártok vezetői is egyetértettek. A jogi végzettséggel rendelkező Christian Wulff már kora ifjúsága óta tagja a Kereszténydemokrata Uniónak és 2003 óta miniszterelnökként irányítja Alsó-Szászország ügyeit.

Kihívója a 70 esztendős Joachim Gauck evangélikus pap, aki az egykori NDK-ban rendszerbírálóként került összeütközésbe az akkori diktatúrával. Németország újraegyesítése után Gauck lett a hírhedt Stasi, a keletnémet állambiztonsági intézmény megmaradt iratait vizsgáló berlini hivatal első vezetője.

A hétfőn lemondott Horst Köhler utódjáról a kizárólag elnökválasztásra összehívandó testület június 30-án dönt majd. A testület 1244 főből áll, fele-fele arányban a Bundestag tagjaiból, illetve a tartományi parlamentek által delegált küldöttekből. Mivel a testületben a kormánykoalíció pártjai kényelmes többséggel rendelkeznek, Christian Wulff megválasztása biztosnak ígérkezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×