eur:
394.34
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Elfogadás előtt bekérné a nemzeti költségvetéseket az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerint a Uniós tagállamoknak össze kéne hangolniuk költségvetési politikájukat. Az ötlet valószínűleg heves ellenállást vált ki az euroszkeptikusok körében, annak ellenére, hogy a görög adósságválsághoz hasonló sokkok elkerülését is szolgálhatja.

A brüsszeli bizottság szerint a nemzeti költségvetéseket véleményezésre be kellene nyújtani, mielőtt azok az adott ország parlamentje elé kerülnének.

Egyelőre nem világos, hogy csak az eurozóna országaira, vagy az összes tagállamra vonatkozna-e az elképzelés. A bizottság szerint az a cél, hogy megakadályozzák az új pénzügyi válságot.

Svédország azonnal bírálta a tervet, a Nagy-Britanniában hatalomra jutott koalíció konzervatív euroszkeptikust tagjai pedig igazolva látják majd az EU-val szembeni fenntartásaikat. Kérdés az is, nem okoz-e máris válságot Brüsszel a brit kormánynak, amelyben a kisebbik koalíciós partner a lelkes Európa-párti Liberális Demokrata Párt.

Az Európai Bizottság javasolja, hogy "határozottan erősítsék meg az Európai Unió pénzügyi irányítását. A fiskális politika korai véleményezése formát adhat az EU és az eurozóna pénzügyi álláspontjának. Az uniós országoknak el kell kezdeniük koordinálni a nemzeti költségvetések és a gazdasági reformok tervezését" - idézi a BBC a brüsszeli nyilatkozatot.

Fredrik Reinfeldt svéd miniszerelnök azonban rögtön bírálta az elképzelést: "kicsit furcsa azt felvetni, hogy ez minden országot érint" - utalt a költségvetési javaslatok monitorozására. "Talán olyanok esetében kellene erről beszélni, akik megsértik az EU stabilitási és növekedési paktumát. A mi költségvetésünk azonban különleges kivétel, mutatóink meg sem közelítik a megszabott korlátokat. Igazságtalan másokkal egy kalap alá venni bennünket" - mondta a svéd poltikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×