eur:
394.38
usd:
371.56
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Elsősorban a vidékieket sújtja a gyakori áramkimaradás

Egyre rosszabb állapotban van az országos áramhálózat Franciaországban - derül ki a szektort felügyelő energiaszabályozó hivatal jelentéséből. A testület két vezetője úgy véli, hogy a francia áramszolgáltató, az EDF túl nagy figyelmet a külföldi befektetéseire, a hazai rendszert pedig elhanyagolja. Az átlagos áramszünet időtartama az elmúlt tíz évben ötven százalékkal emelkedett meg, és tavaly elérte a másfél órát. A jelenség elsősorban a vidéki lakosságot sújtja.

A transzformátorházak sok helyen rogyadoznak, a vezetékekről hiányzik a szigetelés, számos villanyoszlop pedig alig áll a lábán, figyelmeztetnek az energiaszabályozó hivatal vezetői, akik több mint egymillió kilométernyi villanyvezetéket ellenőriztek az országban. Mindez azt eredményezi, hogy a rendszer, elsősorban a vidéki településeken, egyre sérülékenyebbé válik, és a legkisebb vihar is jelentős károkat tud okozni.

A szerzők szerint nem meglepő, hogy az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak az áramszünetek, egy közép-franciaországi megye lakossága például 2008-ban összesen 35 és fél órát töltött áram nélkül. Az EDF a Franciaországon 1994-ben végigsöprő vihart követően ugyan azt ígérte, hogy 2017-ig évi 240 millió eurót, mai árfolyamon 66 milliárd forintot fordít a hálózat biztonságosabbá tételére, a kitűzött cél azonban csak kis részben teljesült.

Ráadásul a vizsgálatokból az derül ki, hogy a pénzek túlnyomó részét nem karbantartásra vagy felújításra, hanem azonnali kárelhárításra fordították. Nem véletlen, írják a jelentés készítői, hogy amikor tavaly januárban a Klaus névre keresztelt vihar végigszáguldott Délnyugat-Franciaországon, közel kétmillió háztartás maradt ismét áram nélkül.

A szerzők szerint a jelenlegi állapot az áramszolgáltató privatizálásával is összefügg, az azóta végrehajtott leépítések következtében lényegesen kevesebb a karbantartó, de a pénzügyi politikája is megváltozott: az EDF egy ideje elsősorban a külföldi befektetéseit finanszírozza, ami azzal jár, hogy háttérbe szorul a hazai rendszer fenntartása és modernizálása. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy egy szocialista politikus parlamenti bizottság felállítását javasolta a jelenség kivizsgálására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024, május 16-án újra minden a pénz körül forog, várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a kriptopiaccal, a téma elismert hazai szakértőivel fejtjük meg, mibe érdemes most befektetni, és beszélgetünk egy olyan kriptotraderrel is, aki már több mint hat éve kizárólag tőzsdei kereskedésből él. A rendezvényen az előadók között lesz többek között a Cápák között című műsorból ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. A rendezvényen való részvétel regisztráció után ingyenes. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×