eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Mégsem kényszerülnek koalíciós alkura a konzervatívok?

Mégis meglehet a többsége a csütörtöki választások után a brit konzervatívoknak és nem kell koalíciós alkudozásba kezdeniük - állítja egy friss közvélemény-kutatás. A brit választási kampány utolsó 48 órájában kiélezett küzdelem folyik, és az "örök harmadik" liberális demokraták a második helyben reménykednek a kormányzó Munkáspárt előtt.

A konzervatív Daily Telegraph azt sugallja, hogy a David Cameron vezette brit konzervatívoknak mégis összejöhet a többség a csütörtöki választásokon ahhoz, hogy már másnap átvegyék az ország irányítását és ne kényszerüljenek alkudozni az esetleg második helyre befutó, és évtizedeken át harmadik Liberális Demokrata Párttal.

Tory pártstratégák szerint Cameron 103 parlamenti mandátumot vesz el a három cikluson át kormányzó Munkáspárttól, és a konzervatív pártvezér most 14 olyan kerületre koncentrál, ahol még meggyőzheti az ingadozó választókat. Ha ezeket is megnyeri, akkor nem lesz koalíciós kormány Nagy-Britanniában, amire a hetvenes években volt legutóbb példa.

A brit választók az elmúlt hetekben kokettálni kezdtek az általában harmadik liberális demokratákkal, akiknek fiatal vezére, Nick Clegg eredményesen szerepelt az amerikai elnökválasztásokat idéző vitaműsorokban. Mivel azonban a választási rendszer sajátossága az, hogy csak egyéni kerületek vannak és nincs pártlista, "a győztes visz mindent", azaz hiába lehet sok helyen nagyszámú szavazattal második a liberális demokrata jelölt, a pártnak ebből nem lehet mandátuma.

Ha azonban a vártnál jobban szerepelhetnek és a mérleg nyelvét jelenthetik az új parlamentben, akkor elérhetik a választási rendszer reformját, amellyel a jövőben még több helyet szerezhetnek.

Clegg pár hete a közvélemény-kutatásokban egy időre még az első helyet is elvette Camerontól, a konzervatívok azonban a múlt heti, utolsó tévévita után ismét erősödni kezdtek. Cameron keményen kampányol: a következő két napban az ország távoli régióiban éjszakai műszakon dolgozó választókat látogat meg. -

A Telegraphban közölt Ipsos/Mori felmérés szerint, ha most lenne a választás, akkor kétfős többségre számíthatnának a toryk a parlamentben. A lap saját felmérése szerint még akkor is kormányt alakíthatnak a konzervatívok, ha nem lesz meg az abszolút többség. A koronahű észak-írországi unionisták néhány képviselője ugyanis támogatná őket.

A toryk emellett saját soraikba csábítanának később egy sor munkáspárti és liberális demokrata képviselőt, és így "menet közben" erősödnének meg - állítja a lap. A Telegraph egy másik felmérése szerint ugyanakkor a konzervatívok a stabil liberális kerületekben nem tudnak majd nyerni. Ezért most gyakorlatilag párezer szavazatért folyik a harc az ingadozó munkáspárti / tory szimpatizáns körzetekben.

Közben a brit gazdasági sajtó, ha nem is túlzott lelkesedéssel, de a konzervatívok mellett állt ki. A Financial Times és az Economist is azzal érvel, hogy Európa-ellenességük ellenére a konzervatívok hajlandók azokra a költségvetési megszorításokra, amelyekkel az ország eladósodottságát csökkenthetik.

A konzervatívokhoz közeli média és bloggerek azzal is ijesztgetnek, hogy egy koalíciós kormány esetén leronthatják Nagy-Britannia hitelbesorolását, és az eddig nagy, de olcsón finanszírozható államadósság veszélyes tartozássá válik - hasonlóan Görögországéhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×