INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

Csődbe dönti a Pink Floyd az EMI-t?

Infostart

Pert nyert a Pink Floyd az egyik legnagyobb lemezcéggel szemben a számai internetes letöltése körüli vitában. A döntés komoly csapás az EMI-nek, amelynek további forrásokat kell szereznie, hogy ki tudja fizetni az adósságait.

A brit Pink Floyd volt az egyik úttörője a 70-es-80-as években az úgynevezett concept-lemezeknek - azaz, amikor az album dalai szorosan összefüggnek egymással, és nem különálló slágereknek írták őket.

Az 1979-es Fal című dupla albumról például előszeretettel játsszák a rádiók a "We Don't Need No Education", azaz a "Nem kell nekünk oktatás" refrénű dalt. A szám azonban nem a tanárok elleni egyszerű lázadásról szól, hanem egyik fejezete a főhős, Pink elszigetelődésének, avagy egy újabb tégla a falban.

Az együttes tagjai annyira ragaszkodtak ahhoz, hogy az ilyen concept-albumokat egységesként kell kezelni, hogy beperelték az EMI lemezkiadót, amiért lehetővé tette a dalok egyenkénti letöltését. Egy bíróság most a javukra döntött, de azt "kereskedelmi érdekekre" hivatkozva titokban tartotta, hogy milyen kártérítést is kapjanak. A bíró azt mondta: elfogadja, hogy a korábbi szerződés kikötötte, a lemezeket egyben szabad letölteni, "hogy megőrizzék azok művészi integritását". A Pink Floyd tagjait az dühítette fel, hogy a cég csengőhangként is letöltésre ajánlotta fel dalaikat.

Az EMI igyekezett úgy beállítani, hogy nem történt nagy dolog. "A pereskedés már egy éve folyik, és a legtöbb vitás kérdést rendeztük" - közölte a kiadó, amelynek azonban anyagilag mindenképpen rosszul jött a döntés.

Az EMI-t többek között a Rolling Stones és a Radiohead is otthagyta azután, hogy azt megvette a Terra Firma nevű cég. Hírek szerint a Queen és a Pink Floyd is tárgyalásokat folytat erről. Ez csapás lenne a világ negyedik legnagyobb kiadójának, mert a Pink Floyd katalógusnál csak a Beatles a keresettebb. A zenekar tagjainak, úgy tűnik, jó befektetés volt, hogy az egyetem után nem folytatták szakmájukat, hanem a zenélést választották, mert 2009-ben a Sunday Times gazdag emberekről összeállított listáján is szerepeltek.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018