eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Visszaszerezték Mardzsahot a szövetségesek

Az afgán kormány képviselői felvonták a nemzeti zászlót az amerikai tengerészgyalogosok által elfoglalt Mardzsah városban. Közben a szomszédos Pakisztán azt mondta: kiadja szomszédjának a tálibok általa elfogott második számú vezetőjét.

Szimbolikus jelentősége volt annak, hogy az afgán kormány emberei felvonták az ország zászlaját a 80 ezer lakosú Mardzsahban, ahol egészen eddig a tálibok voltak az urak. A posztját frissen elfoglalt tartományi kormányzó máris azt ígérte az ottaniaknak, hogy olyan közszolgáltatásokat is megkapnak, amelyek a tálib uralom alatt nem léteztek.

A tengerészgyalogosok eközben még mindig a lázadók kifüstölésével voltak elfoglalva: tudósítók szerint a tálibok továbbra is kezükben tartják a 80 négyzetkilométeres terület negyedét.

Az amerikaiak, a NATO-szövetségesek és az afgán kormányerők két hete indítottak támadást a város ellen, előrehaladásukat azonban lassították a militánsok által elásott pokolgépek. A városban a kormányközpont is használhatatlan, mert a tálibok aláaknázták. Az offenzívában 13 NATO- és három afgán katona halt meg. Életét vesztette 28 polgári lakos, köztük 13 gyerek is, amiért Stanley McChrystal, a NATO-erők főparancsnoka az afgán tévében volt kénytelen bocsánatot kérni.

Mardzsah már a háború korábbi szakaszában is NATO-kézen volt, ám olyan kormányzónak adták át, aki elidegenítette a helyi lakosokat, és ezzel megkönnyítette a tálibok visszatérését. Most, úgy tűnik, ismét kiszorítják őket.

A lázadók számára komoly csapást jelentett az, hogy Pakisztánban elfogták második számú vezetőjüket, Abdul Gáni Baradar mollát. Az elmúlt hetekben több mint egy tucat vezető és alacsonyabb rangú tálib parancsnokot kerítettek kézre - állították a pakisztáni titkosszolgálat nevük elhallgatását kérő tagjai az AP-hírügynökségnek.

A helyi kormány azt mondja, hajlandó átadni Baradar mollát az afgán hatóságoknak, de először saját maga akarja bíróság elé állítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×