eur:
395.64
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Portugália óvatos

Görögország mellett egyre jobban figyelnek a nemzetközi befektetők Portugáliára, ahol szintén drámaian magas a költségvetési hiány. A kormány most vitte a parlament elé a jövő évi büdzsét, amely a görögökével ellentétben csak lassan mérsékelné a deficitet.

Portugália költségvetési hiánya 2009-ben megdöntötte a korábbi rekordot, és a maga 9,3 százalékával megközelítette a 10 százalékos lélektani határt. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap is ennél jóval alacsonyabb, nyolc százalékos deficittel számolt, és az eredmény nyomán Görögország után Portugáliára is nyomást gyakorolnak az eurózóna tagjai, hogy tegye rendbe költségvetését és kerülje el az athéni kormánynak fejfájást okozó finanszírozási válságot.

A valutaunióba való belépés feltétele az volt, hogy Portugália három százalékon tartsa a hiányt - a portugál költségvetési lyuk azonban ennek háromszorosa.

2010-ben várhatóan tovább nő a nemzeti adósság, ami a GDP több mint 85 százalékát teszi majd ki. Azaz, 2009-hez képest 9 százalékkal jobban lesz eladósodva az ország. Az eurózóna-tagság 60 százalékos eladósodottsági arányt engedélyez.

Ennek nyomán a portugál kormány benyújtotta a parlamentnek új költségvetését, amely a jövő évben egy százalékkal mérsékelné a hiányt. Mindez jóval szerényebb a görög tervnél, amely két év alatt tíz százalékot faragna le a hiányból, de amelyről sok szakértő úgy gondolja, hogy nem lehet megvalósítani.

A Moody's hitelminősítő januárban arra figyelmeztette Görögországot és Portugáliát, hogy "lassú halálra számíthatnak", ha nem állítják helyre az állami költségvetés egyensúlyát.

Portugália azok közé az EU-tagállamok közé tartozik, ahol a tavalyi visszaesés után az idén ismét növekedésnek indul a gazdaság - igaz, a várakozások szerint csak igen szerény, 0,9 százalékos ütemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×