eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A válság mellett Haiti lesz a fő téma Davosban

Az Alpok egy festői szépségű völgyében fekvő Davos régi svájci üdülőhely - most azonban nem a turisták, hanem a nemzetközi gazdasági élet vezetői találkoznak politikusokkal, hogy az immár 40. alkalommal rendezett Világgazdasági Fórumon négy napon át elemezzék a pénzügyi válság lezárásának lehetőségeit. A Világgazdasági Fórumot ezúttal a francia államfő nyitja meg.

A közel két és fél ezer résztvevő nem annyira Nicolas Sarkozy beszédére, hanem inkább a kínai miniszterelnök-helyettes, Li Kej-csiang nyilatkozatára kíváncsi, ugyanis a Világgazdasági Fórumra készített jelentés - amely lényegében a tárgyalások napirendjét is meghatározza - utalt arra, hogy nem lehet kizárni a Kínai Népköztársaság pénzügyi összeomlását.

Erre utalt a tekintélyes amerikai közgazdász, Nouriel Roubini is, rámutatva arra, a közelmúltban a busás hozam reményében csillagászati összegű külföldi töke áramlott Kínába, és nincs kizárva, hogy ezek a spekulatív befektetések most légbuborékként fognak szétpattanni.

Egy évvel ezelőtt a frissen kirobbant pénzügyi válság hatására a rövid távú megoldás volt a vezető a davosi fórum témái között, s míg akkor a legjelentősebb bankárok nagy része inkább otthon oltotta a tüzet, idén a találkozót a legtöbben a színfalak mögött folytatott tárgyalásokra próbálják felhasználni, hogy kifejtsék érveiket a pénzügyi rendszer megrendszabályozása ellen és bonus juttatásaik védelmezésére.

Napirendi pont még a Haitin történt földrengés okozta károk helyreállítása, illetve a szigetország gazdasági talpra állítása - amely mellett várhatóan az ENSZ rendkívüli haiti megbízottja, Bill Clinton volt amerikai elnök fog érvelni.

A szombatig tartó értekezleten több mint 2500-an vesznek részt, biztonságukra ugyancsak több ezer svájci rendőr ügyel.

A Világgazdasági Fórumot a tekintélyes német közgazdász, Klaus Schwab szervezte meg 40 évvel ezelőtt, akkor még Európai Üzleti Szimpózium néven.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×