INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

A válság mellett Haiti lesz a fő téma Davosban

Infostart

Az Alpok egy festői szépségű völgyében fekvő Davos régi svájci üdülőhely - most azonban nem a turisták, hanem a nemzetközi gazdasági élet vezetői találkoznak politikusokkal, hogy az immár 40. alkalommal rendezett Világgazdasági Fórumon négy napon át elemezzék a pénzügyi válság lezárásának lehetőségeit. A Világgazdasági Fórumot ezúttal a francia államfő nyitja meg.

A közel két és fél ezer résztvevő nem annyira Nicolas Sarkozy beszédére, hanem inkább a kínai miniszterelnök-helyettes, Li Kej-csiang nyilatkozatára kíváncsi, ugyanis a Világgazdasági Fórumra készített jelentés - amely lényegében a tárgyalások napirendjét is meghatározza - utalt arra, hogy nem lehet kizárni a Kínai Népköztársaság pénzügyi összeomlását.

Erre utalt a tekintélyes amerikai közgazdász, Nouriel Roubini is, rámutatva arra, a közelmúltban a busás hozam reményében csillagászati összegű külföldi töke áramlott Kínába, és nincs kizárva, hogy ezek a spekulatív befektetések most légbuborékként fognak szétpattanni.

Egy évvel ezelőtt a frissen kirobbant pénzügyi válság hatására a rövid távú megoldás volt a vezető a davosi fórum témái között, s míg akkor a legjelentősebb bankárok nagy része inkább otthon oltotta a tüzet, idén a találkozót a legtöbben a színfalak mögött folytatott tárgyalásokra próbálják felhasználni, hogy kifejtsék érveiket a pénzügyi rendszer megrendszabályozása ellen és bonus juttatásaik védelmezésére.

Napirendi pont még a Haitin történt földrengés okozta károk helyreállítása, illetve a szigetország gazdasági talpra állítása - amely mellett várhatóan az ENSZ rendkívüli haiti megbízottja, Bill Clinton volt amerikai elnök fog érvelni.

A szombatig tartó értekezleten több mint 2500-an vesznek részt, biztonságukra ugyancsak több ezer svájci rendőr ügyel.

A Világgazdasági Fórumot a tekintélyes német közgazdász, Klaus Schwab szervezte meg 40 évvel ezelőtt, akkor még Európai Üzleti Szimpózium néven.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018