eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Dubai befogadja a csalókat és a pénzmosókat?

A nemzetközi nyomozószervek figyelme egyre inkább Dubai felé fordul, ahol több, csalással és pénzmosással vádolt ember is menedékre talált - írja a brit Observer. Az indiai hatóságok például elfogtak egy üzletembert, aki évi 18 milliárd dollárt mosott tisztára az emirátusokban. De az ő esete csak a jéghegy csúcsa.

Naresh Kumar Jain indiai milliomos 18 hónapja volt szökésben, amikor végre lecsaptak rá az indiai hatóságok. Azzal vádolják, hogy drog- és gyémántdílerek pénzét mosta tisztára dubai bejegyzésű cégén keresztül. Az ENSZ korábban például azt állította, hogy a kongói háborút is a Dubaiba exportált gyémántokból és nyersanyagokból finanszírozzák.

A mesés gazdagsággal és rohamos fejlődéssel összekapcsolt emirátus felett tavaly év végén kezdtek el gyülekezni a viharfellegek, amikor közölte: elhalasztja több tízmilliárd dollár tartozás visszafizetését. Az Observer szerint mostanra világossá vált: Dubai nemcsak az olajdollárokból, de maffiapénzekből is növekedett és az al-Kaida is itt jut forrásokhoz.

Az Egyesült Államok amerikai nagykövete nemrég drámai módon úgy fogalmazott: naponta tízmillió dollár készpénzt csempésznek Afganisztánból Dubaiba, főkép a heroindílerek.

Az Observer szerint viszonylag könnyű emirátusi útlevélhez jutni, és így bankszámlát nyitni. Ismeretlen ingatlantulajdonosok tömege vásárolt dubai lakást, úgy, hogy soha nem is tartózkodik ott - írta a pénzmosás egyik módjáról a lap, amely forrásai azt mondták: a legtöbb ilyen "befektető" oroszországi pénzeket mos tisztára.

Sokan megjegyzik, hogy már régóta ismert jelenségről van szó: egy helyi üzletember azt mondta: Dubai kikötő, szabad kereskedelmi zóna - ebből él.

A Pénzügyi Akciócsoport nevű nemzetközi pénzügyi nyomozószerv 2008-ban élesen bírálta az Emirátusokat, amiért túl keveset költenek a pénzmosás elleni harcra. A szervezet februárban tanácskozik arról: mely országokat tegyen a pénzügyi gyakorlatuk miatt rizikós országok listájára.

Dubai illetékesek nem tagadják, hogy van még tennivaló, de azt mondják: nem jogos csak az Emirátusokra irányítani a figyelmet, amikor olyan nemzetközi problémáról van, amely fejlett nyugati országokban is jelen van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×