eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az Ördög üstököse - videó

A 30 kilométer átmérőjű Devil's Comet (Ördög üstököse), hivatalos nevén a 12P/Pons-Brooks nagyjából 71 évente érkezik a Nap közelébe ellipszis alakú pályáján.

Paul Storm, a Warwicki Egyetem asztrofizikusa szerint az üstökös várhatóan eléri a 4,5 magnitúdót, így az Egyesült Királyságban egy sötét helyről is láthatónak kell lennie - írja az Index.

A The Guardiannek azt nyilatkozta a szakértő, hogy az üstökös fényes csillagok mellett halad el, ami bizonyos időpontokban, különösen március 31-én megkönnyíti a megfigyelést.

A csillagászok már megpillantották az űrutazót az égbolton, szerintük a következő hetekben még fényesebb lesz. Mint írják,

várhatóan áprilisban éri el legfényesebb állapotát, a várakozások szerint április 21-én lesz legközelebb a Naphoz.

Az üstökös időnként kitör, amikor a csillagunkból érkező sugárzás feltöri rajta a jeges burkot, azaz jégvulkanikus olvadékot lövell az űrbe - írja a lap.

A National Geographic is írt a napokban a várható érdekesebb csillagászati jelenségeket felsorolva az üstökösről, megjegyezve, hogy hosszabb záridős fotókon fog a legszebben mutatni a csóvája, a megfigyelési élményt pedig nagyban növeli már egy kisebb távcső vagy binokulár is.

A Halley-típusú periodikus üstököst először Jean-Louis Pons fedezte fel 1812. július 12-én, majd 1883-ban William Robert Brooks is megpillantotta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×