eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A mindannyian Janért felirat olvasható egy gyászoló sálján a Ján Kuciak meggyilkolt szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirova tiszteletére tartott megemlékezésen, Pozsonyban 2020. február 21-én, a gyilkosság második évfordulóján. A 27 éves Kuciakot és élettársát 2018. február 21-én agyonlőtték a szlovákiai Nagymácséd (Velka Maca) faluban lévő otthonukban.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Hat év telt el a szlovák oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolása óta

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolásának hatodik évfordulója alkalmából ma 23 szlovákiai – köztük magyarok lakta városban – és 9 külföldi városban tartanak megemlékezést. A megmozdulást a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szervezi, amely szerint az újságírók még most, hat évvel a kettős gyilkosság után is a politikusok nyílt támadásaival szembesülnek.

2018. február 21-ét Szlovákia történetének egyik legsötétebb napként jegyzik a krónikák. Egy bérgyilkos hidegvérrel kivégezte Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnírovát a galántai járásbeli nagymácsédi házukban. A fiatal párt az újságíró által feltárt gazdasági csalások leleplezése miatt ölték meg. A rendőrség 4 nappal később talált rá a holttestekre. A Ján Kuciak által leírt gazdasági bűncselekmények elkövetői szoros kormányközeli kapcsolatokkal bírtak.

A bűncselekmény hatalmas felháborodást váltott ki a szlovák közéletben. 2018 márciusában Pozsonyban a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom tüntetést szervezett, amelyen több tízezer ember vett részt. A demonstrálók elfogadhatatlannak tartották, hogy egy demokratikus országban meggyilkoljanak egy oknyomozó újságírót, mert túlságosan jól végzi a munkáját. A tüntetések a következő hetekben is folytatódtak, és a helyzet végül odáig fajult, hogy elsőként Robert Kalinák belügyminiszter, majd Robert Fico miniszterelnök is kénytelen volt lemondani. Akkor úgy tűnt, Fico pártját, a Smert a népharag lesöpri a politika színteréről, ez azonban nem így történt. Tavaly szeptember 30-án a Smer közel 23 százalékkal parlamenti választást nyert, és Robert Fico immár negyedszer is beülhetett a miniszterelnöki székbe.

Hiába telt el hat év a brutális gyilkosság óta, a Kuciak-per még mindig a lezáratlan ügyek sorába tartozik.

A gyilkosságot végrehajtó Miroslav Marcek, valamint a segítője, vagyis az autót vezető Szabó Tamás már jogerős börtönbüntetését tölti, csakúgy, mint Andruskó Zoltán, aki összekötő szerepet vállalt a gyilkos osztag, valamint Alena Zsuzsová megrendelő között. A feltételezett főmegrendelő Marian Kocner nagyvállalkozó lehetett, de az ő bűnösségét azóta sem sikerült bebizonyítani.

Az évforduló napján 29 szlovákiai városban – köztük a magyarok lakta Révkomáromban, Érsekújvárban és Rimaszombatban – is megemlékezést tartanak, melyet akárcsak hat éve, most is a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szervez. A szervezők a felhívásukban azt írták, hogy az újságírógyilkosság hat éve megváltoztatta Szlovákiát. „Együtt álltunk ki a terekre, hogy harcoljunk a tisztességért és az igazságért. Ma pedig úgy érezzük, mintha Ján és Martina meggyilkolásával semmi sem változott volna Szlovákiában. Újra a régi időket éljük” – fogalmazott a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom. Hozzátették,

az újságírók még most, hat évvel a brutális tett után is a politikusok nyílt támadásaival szembesülnek.

„Megfelelő jogalkotási eljárás nélkül olyan törvényeket fogadnak el, amelyek megingatják az igazságszolgáltatást és veszélyeztetik a jogállamiságot” – állítja a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×