eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Felbocsátják a dél-koreai Danuri űrszondát, hivatalos nevén Korea Pathfinder Lunar Orbitert szállító SpaceX-féle Falcon 9 hordozórakétát az amerikai űrhaderő floridai, Cape Canaveral-i támaszpontjának kilövőállásából 2022. augusztus 4-én. A szonda a Hold sarkvidéki területeit fogja kutatni.
Nyitókép: MTI/EPA/Yonhap

Égi aranybányát vett célba a Psyché

A Psyché 16 nevű aszteroida felé tart, amely a Mars és a Jupiter pályája közötti övben kering a Nap körül.

Útnak indította a NASA az űrszondáját a Psyché 16 nevű aszteroida felé, aminek különlegessége, hogy olyan sok nemesfémet tartalmaz, hogy minden embert milliárdossá tehetne a Földön - írja a hvg.hu. A Psyhcé nevű űreszköz 3,5 milliárd kilométert fog utazni, hogy elérje a célját.

Az űrszondát a SpaceX Falcon Heavy rakétája indította útnak a floridai Kennedy Űrközpontból.

A Psyché 16 a Mars és a Jupiter pályája közötti övben kering a Nap körül. A tudósok feltételezése szerint az aszteroida valaha egy bolygó magja lehetett a Naprendszerben. A becslések szerint 30-60 százalékban nikkelből áll, így ritka betekintést kaphatnak a kutatók abba, hogy hogyan nézhet ki egy bolygó magja.

A tervek szerint hat éven át tart majd az utazás az aszteroidához, majd 26 hónapon át kering körülötte az űrszonda, hogy adatokat gyűjtsön róla. Feltérképezik a többi között az égitest egykori mágneses mezőjét és a gravitációját is.

A küldetéssel egy új, lézeres kommunikációs technológiát is kipróbál a NASA, ami a hagyományos rádióhullámokhoz képest 100-szorosára növeli a kommunikációs csatorna sávszélességét. Ezt a rendszert néhány héten belül kezdi el tesztelni a szervezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×