eur:
390.72
usd:
366.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Midsection of woman using lancelet on finger
Nyitókép: IPGGutenbergUKLtd/Getty Images

2050-re bőven meghaladja az egymilliárdot a cukorbetegek száma

Minden országban és korcsoportban a cukorbetegek számának megduplázódását prognosztizálják a szakértők.

Az elhízottak számának növekedése mellett az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlensége áll a trend mögött – írja a The Guardian.

2021-ben 529 millió cukorbeteg élt a Földön, 2050-re pedig 1,3 milliárd főre növekedhet számuk.

Egy olyan ország sem lesz a következő 30 évben, amelyben visszaesne a cukorbeteg emberek száma. A nem túl derűlátó jóslatot a Lancetben tették közzé. Szakértők riasztónak nevezik az adatokat, így ugyanis a cukorbetegség a legtöbb betegségnél gyakoribbá válik. Ezzel jelentős veszélyt jelent az emberekre és az egészségügyi rendszerekre.

"A cukorbetegség továbbra is korunk egyik legnagyobb közegészségügyi veszélye, az elkövetkező három évtizedben minden országban, korcsoportban és nemben agresszíven fog növekedni, ami világszerte komoly kihívást jelent az egészségügyi rendszerek számára" - mondta Shivani Agarwal, a New York-i Montefiore Health System és az Albert Einstein College of Medicine munkatársa.

Az ENSZ becslése szerint 2050-re 9,8 milliárd főre emelkedhet a bolygó lakossága: a két szám összevetéséből az derül ki, hogy minden hetedik-nyolcadik ember cukorbeteg lesz ekkorra.

"A kettes típusú cukorbetegség, amely a cukorbetegek nagy részénél kialakul, nagyrészt megelőzhető, és bizonyos esetekben akár vissza is fordítható, ha a betegség korai stádiumában azonosítják és kezelik. Ugyanakkor minden bizonyíték arra utal, hogy a cukorbetegség előfordulása világszerte növekszik, elsősorban a több tényező által okozott elhízás növekedése miatt" -–írták a kutatók.

A szerzők szerint a kisebbségi etnikai csoportok által tapasztalt strukturális rasszizmus és a földrajzi egyenlőtlenségek felgyorsítják a cukorbetegség, a betegségek és a halálozás arányát világszerte. A marginalizált közösségekből származó emberek kisebb valószínűséggel jutnak hozzá olyan alapvető gyógyszerekhez, mint az inzulin, és rosszabb a vércukorszintjük, rosszabb az életminőségük és csökken a várható élettartamuk.

A koronavírus-pandémia világszerte felerősítette a cukorbetegséggel kapcsolatos egyenlőtlenségeket: cukorbetegeknél kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki súlyos Covid-fertőzés és a halálozási esélyek is hasonló mintát mutattak, különösen a kisebbségi etnikai csoportok körében.

A kutatás szerint az emberek lakó- és munkahelyének strukturális körülményei messzemenő, generációkon átívelő negatív hatással vannak a cukorbetegség kimenetelére világszerte. Az Egyesült Királyságban már most egyre gyakoribb a 40 év alatti és deprimált környéken élők körében a betegség előfordulása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×