eur:
393.36
usd:
366.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Midsection of woman using lancelet on finger
Nyitókép: IPGGutenbergUKLtd/Getty Images

Az új diabéteszes esetek 5 százalékáért felel a Covid

A pandémia öröksége még mindig velünk van: a Covid miatt is kialakulhat diabétesz.

Egy friss kutatás szerint minden huszadik frissen diagnosztizált diabéteszes esetért a koronavírus lehet a felelős: a súlyos megbetegedésen átesettek nagyobb veszélyben vannak, mint akik enyhébb tünetekkel vészelték át a fertőzést – írja a The Guardian.

Továbbra is életmódbeli okok állnak ugyanakkor a legtöbb új diabéteszes megbetegedés hátterében, az elhízás és a túlsúly alakítja ki a legtöbb ilyen esetben az állapotot.

A korábbi kutatások, melyek már utaltak arra, hogy a koronavírus-fertőzés kockázati tényezőt jelent a diabétesz kialakulásában, kis létszámú vagy speciális csoportokon, például veteránokon végzett megfigyeléseken alapultak. Naveed Janjua, a Brit Kolumbiai Egyetem tudósa azonban a helyi Covid-megfigyelő platform adatait vette alapul saját vizsgálódásaihoz, melyben a fertőzöttség mellett szociodemográfiai és egyéb egészségügyi adatok is rendelkezésére álltak.

Közel 630 ezer, koronavírus-fertőzésen átesett személy kórtörténetét vizsgálva arra jutott, hogy az érintetteknek a megbetegedést követő hetekben-hónapokban jelentősen magasabb volt az esélyük egyes vagy kettes típusú diabétesz diagnózisára: összességében az újonnan diagnosztizált cukorbetegségek 3-5 százaléka volt összekapcsolható a Coviddal.

A kórházban kezelt koronavírusos betegek esetében volt a legnagyobb a diabétesz kockázata, a teljes populációban azonban a férfiakat érintette inkább a jelenség.

"Tekintettel a koronavírussal fertőzött emberek nagy számára, ezek az esetek a cukorbetegség nagyon nagy népesség szintű terhét jelenthetik. Ez felhívja a figyelmünket arra, hogy figyeljünk a Covid lehetséges szövődményeire, azok közt is a cukorbetegségre, különösen a súlyos megbetegedésen átesetteknél. A korai felismerés és kezelés nagyon fontos, akárcsak a megfelelő étrend és fizikai aktivitás a megelőzésben" – mondta Janjuar.

A koronavírus nemcsak a kettes, hanem a főként gyerekeknél kialakuló egyes típusú cukorbetegség szempontjából is rizikófaktort jelent. Fontos ugyanakkor kideríteni, milyen kapcsolat áll fenn a diabétesz és a Covid közt: az is lehetséges, hogy csak azért derül fény ezeknél az embereknél a koronavírustól akár független cukorbetegségre, mert a fertőzés kapcsán több vizsgálatot végeznek el náluk. Ha azonban valóban a koronavírus az ok, meg kell érteni a folyamat mögötti hatásmechanizmust is.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×