Becslések szerint napi kétmilliárd csésze kávét isznak meg világszerte az emberek: az élénkítő ital sokféle módon elkészíthető, a kapszulás változatok több mint négy évtizede vannak a piacon. Ez a kávéfőzési mód egyre népszerűbb, 2021-ről 2022-re 24 százalékkal bővült piacuk, mely így már több mint 12 millió dolláros évente – írja a BBC.
A kapszulák kérdése ugyanakkor megosztja azokat a kávéfogyasztókat, akik számára fontos a környezet védelme is: a kis műanyagkapszulák gyártása energiaigényes. később pedig felesleges hulladékot képeznek.
Hamburgban 2016-ban egyenesen betiltották a kapszulás kávéfőzők használatát állami hivatalokban.
A kutatók most ezt az elképzelést írták felül: ha a kávé teljes életciklusát figyelembe vesszük, nem a kapszulás kávéra kell ujjal mutogatni.
A kutatásban azt számították ki, hogy az egyes módszerekkel mennyi üvegházhatású gáz keletkezik, míg 280 milliliternyi kávét lefőzünk. Ehhez a teljes gyártási folyamatot megfigyelték a kávészemek előkészítésétől egészen addig, amíg a papírpoharak a szeméttelepekre nem kerülnek. Az eredmények szerint újra kell gondolnunk eddigi álláspontunkat, mivel nagyon fontos szemponttá válik az, hogy mennyi kávé kell egy csészényi mennyiség elkészítéséhez.
A legtöbb szén-dioxid a filteres kávéfőzők használatával keletkezik a vizsgált metódusok közül. Ennek oka az, hogy több kávé kell egy csészényi adag lefőzéséhez, és több energiát is használt ez a kávéfőző a víz felforralásához és a kávé melegen tartásához.
A második legpazarlóbb módszer a french press, a dugattyús kávéfőző használata a felhasználandó kávémennyiség miatt.
A kapszulás kávé csak ezután következik, a kutatás szerint 11-13 gramm kávét spórol adagonként az, ha kapszulával főzik. A negyedik vizsgált módszer az instant kávé volt, mely a legkörnyezetkímélőbb alternatívaként jelent meg. A kotyogós kávéfőzőt és a nagynyomású kávégépeket nem vizsgálták.
Fontos tudni azt is, hogy a kávé termesztése felelős a legnagyobb mennyiségű kibocsátásért: ez akár
a teljes mennyiség 40-80 százalékát is jelentheti.
A kutatás egyik szerzője, Luciano Rodrigues Viana arra biztatja az embereket, hogy kisebb mennyiségű kávét igyanak, ne főzzenek gyakrabban kávét kapszulás géppel csak azért, mert az olyan könnyű, és váltsanak újratölthető kapszulákra környezetkímélőbb módszerként.