eur:
367.86
usd:
342.25
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Italian coffee capsules or coffee pods on wood background
Nyitókép: Vlad Fishman / Getty

Itt a kávék sorrendje – egy különleges szempontból

A Québeci Egyetem kutatói szerint a rendszerint környezetszennyezőnek tartott, kapszulás kávékészítési módszer a valóságban környezetkímélőbb, mint filteres kávéfőzőt használni.

Becslések szerint napi kétmilliárd csésze kávét isznak meg világszerte az emberek: az élénkítő ital sokféle módon elkészíthető, a kapszulás változatok több mint négy évtizede vannak a piacon. Ez a kávéfőzési mód egyre népszerűbb, 2021-ről 2022-re 24 százalékkal bővült piacuk, mely így már több mint 12 millió dolláros évente – írja a BBC.

A kapszulák kérdése ugyanakkor megosztja azokat a kávéfogyasztókat, akik számára fontos a környezet védelme is: a kis műanyagkapszulák gyártása energiaigényes. később pedig felesleges hulladékot képeznek.

Hamburgban 2016-ban egyenesen betiltották a kapszulás kávéfőzők használatát állami hivatalokban.

A kutatók most ezt az elképzelést írták felül: ha a kávé teljes életciklusát figyelembe vesszük, nem a kapszulás kávéra kell ujjal mutogatni.

A kutatásban azt számították ki, hogy az egyes módszerekkel mennyi üvegházhatású gáz keletkezik, míg 280 milliliternyi kávét lefőzünk. Ehhez a teljes gyártási folyamatot megfigyelték a kávészemek előkészítésétől egészen addig, amíg a papírpoharak a szeméttelepekre nem kerülnek. Az eredmények szerint újra kell gondolnunk eddigi álláspontunkat, mivel nagyon fontos szemponttá válik az, hogy mennyi kávé kell egy csészényi mennyiség elkészítéséhez.

A legtöbb szén-dioxid a filteres kávéfőzők használatával keletkezik a vizsgált metódusok közül. Ennek oka az, hogy több kávé kell egy csészényi adag lefőzéséhez, és több energiát is használt ez a kávéfőző a víz felforralásához és a kávé melegen tartásához.

A második legpazarlóbb módszer a french press, a dugattyús kávéfőző használata a felhasználandó kávémennyiség miatt.

A kapszulás kávé csak ezután következik, a kutatás szerint 11-13 gramm kávét spórol adagonként az, ha kapszulával főzik. A negyedik vizsgált módszer az instant kávé volt, mely a legkörnyezetkímélőbb alternatívaként jelent meg. A kotyogós kávéfőzőt és a nagynyomású kávégépeket nem vizsgálták.

Fontos tudni azt is, hogy a kávé termesztése felelős a legnagyobb mennyiségű kibocsátásért: ez akár

a teljes mennyiség 40-80 százalékát is jelentheti.

A kutatás egyik szerzője, Luciano Rodrigues Viana arra biztatja az embereket, hogy kisebb mennyiségű kávét igyanak, ne főzzenek gyakrabban kávét kapszulás géppel csak azért, mert az olyan könnyű, és váltsanak újratölthető kapszulákra környezetkímélőbb módszerként.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Besokallt a II. kerület polgármestere, szigorít az agglomerációból érkező autósok miatt

Besokallt a II. kerület polgármestere, szigorít az agglomerációból érkező autósok miatt

Az agglomerációból érkező autóforgalom miatt a II. kerületi önkormányzat a mellékutcák és lakóutcák tehermentesítése érdekében forgalmi korlátozásokat vezet be, és tervezik engedélyhez kötni a behajtást a Tamara, Rézsű és Határ utcákban. Őrsi Gergely polgármester szerint az utak és a szennyvízrendszer elhasználódása jelentős plusz költségeket jelent a kerületnek, ezért ha nem találnak megoldást az érintett agglomerációs települések vezetőivel, akkor benyújtják nekik a számlát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×