eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: YouTube/ScienceAlert

Így szökik meg az újfajta alakváltó robot egy cellából - videó

A robot a mágneses tér hatására képes váltani a szilárd és a folyékony fázis között.

Szilárd testű robotokból rengeteg féle van már, és ezek egyre több mozgási feladatot tudnak megoldani. "Lágy" testűekből azonban jóval kevesebbet tudtak eddig kifejleszteni, és ezek funkcionalitása is korlátozottabb. Most azonban olyan speciális robotot alkotott a Hongkongi Kínai Egyetem kutatócsapata, amely vezényszóra átvált szilárd alakból cseppfolyósra és vissza - írja az IFL Science alapján a Portfolio.

Az alkotók szerint a videón Legó-figura alakban látható robotot a tengeri uborkák ihlették, de a közönségnek nem e tengeri állat viselkedése, hanem talán inkább a Terminátor 2. - Az ítélet napja című 1991-es James Cameron-film lehet meg vonatkoztatási pontként.

Nem jelent azonban a filmbéli alakváltóhoz hasonló fenyegetést az újfajta robot, amit az egészségügyben terveznek használni.

  • A robot a mágneses tér hatására képes váltani a szilárd és a folyékony fázis között.
  • Az elkészítéséhez olyan fémre volt szükségük, amely szobahőmérséklethez közel folyékony halmazállapotot vesz fel - ez lett a gallium, aminek olvadáspontja mindössze 29,8 Celsius-fok.
  • A galliumhoz neodímium-vas-bór mikroszemcséket is adtak, amelyek érzékennyé tették az anyagot a mágneses tér változására.
  • Indukcióval 25 és 35 fok közötti hőmérsékletre hevítették a galliumot, ami így megolvadt, a fémszemcsék viszont mozgékonnyá tették, így vissza tudta nyerni az alakját.

Halmazállapotát váltani képes anyagokat már korábban is készítettek, de az átalakuláshoz külső hőforrásra vagy elektromos áramra volt szükség.

Ahhoz azonban, hogy az újfajta robotot valóban tudják alkalmazni az emberi testben, másik fémre lesz szükség, mert a testben magasabb hőmérséklet uralkodik, mint 29,8 fok, ezért egy magasabb olvadáspontú fémre lesz szükség.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×