eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Meglepő megoldással kísérleteznek az alkoholizmus ellen

A pszichedelikus szerek terápiás célú felhasználása a tudomány új, egyben virágzó területe: az Exeteri Egyetem azt vizsgálja, alkoholizmusban hogyan segíthet a ketamin.

A ketamin, az MDMA és a pszilocibin – a varázsgomba hatóanyaga – azon szerek közé tartoznak, amelyeket a depressziótól a PTSD-ig terjedő mentális problémák kezelésére vizsgálnak. A brit kutatók egy nagy létszámú, harmadik fázisú klinikai vizsgálatban most az alkoholizmus kezelésére vetik be a ketamint, remélve, hogy eredményeik terápiával kombinálva biztatók lesznek – írja a The Guardian.

Az alkoholproblémákkal küzdők számára nehézséget jelenthet a pszichológiai munkában való elkötelezett részvétel, a ketamin azonban segíthet nekik ebben Celia Morgan professzor, a kutatás vezetője szerint. Ő úgy fogalmazott, a ketamint katalizátorként használják a terápiában.

Alapfelvetésük szerint azok, akik a pszichoterápia mellett ketamin szedésével igyekeznek úrrá lenni alkoholizmusukon, nagyobb eséllyel lesznek absztinensek fél év elteltével, mint azok, akik nem ketamint, hanem placebót kaptak.

Más kutatók is kipróbálták már a ketamint,

de ők társasági ivók leszoktatására vetették be,

Morgan és csapata azonban súlyos alkoholizmusban szenvedőkre fókuszált. Ezt a csoportot a legnehezebb kezelni Morgan szerint: hét különböző kórházban 280 súlyos alkoholistán próbálják ki, mennyit javít ezen a ketamin. Korábban kisebb számú emberen elvégezték már a kísérletet, amely akkor nagyon jó eredményeket hozott.

A résztvevők felének egy-két hónapon keresztül három alkalommal nagyon alacsony dózisú, 0,01 mg/kg ketamininfúziót adnak, az egyes infúziók előtt és után pedig foglalkozásokat tartanak a relaxációról és az alkohol káros hatásairól. A hetedik foglalkozást a beavatkozási végén tartják. Celia Morgan szerint a nagyon alacsony dózisnak várhatóan nem lesz terápiás hatása, de segít abban, hogy a résztvevők ne tudják, hogy a két vizsgálati csoport közül melyikben vannak, ami segít a csapatnak ellenőrizni a placebohatást.

A másik csoport tagjai sokkal nagyobb mennyiségű ketamint, 0,8 mg/kg-os dózist kapnak, ami megegyezik a nagyobb rekreációs adaggal.

"A kutatást megelőző tanulmányunkban az ekkora dózist kapó emberek egészen szokatlan dolgokat tapasztaltak, például testen kívüli élményeket, és úgy érezték, mintha meglátásaik és megvilágosodásaik lennének az életükről" – mondta Morgan, hozzátéve, hogy ez segítheti az alkoholizmusban szenvedőket abban, hogy megváltoztassák perspektívájukat és másképp tekintsenek alkoholproblémáikra, miközben a ketamin elősegítette az új szinapszisok növekedését az agyban – ez a hatás a kábítószer bevétele után 24 órával érte el a csúcspontját.

A pszichoterápiás alkalmakat úgy időzítették, hogy az agy új dolgok megtanulására való képességének a drog általi növekedését ki tudják aknázni.

Mindkét csoportot megvizsgálják majd három, illetve hat hónap elteltével, alkoholfogyasztásukat

önbevallás, szonda és viselhető eszközök által is monitorozzák majd.

Azt várják, hogy fél év elteltével komoly különbségek lesznek absztinencia terén. Morgan azt aláhúzta, hogy a ketamin önmagában nem jelent segítséget az alkoholistáknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×