eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Asztraveci atomerőmű
Nyitókép: forrás: korkep.sk

Történelmi pillanat: újrahasznosított fűtőelemmel működtetik az atomerőművet

A technológia segítségével hosszú időre biztosítható az erőművek üzemanyaga.

A közelmúltban újabb atomtörténelmi pillanatnak lehetünk a részesei, miután Oroszországban először használtak villamosenergia-termelésre kizárólag urán-plutónium üzemanyagot, egy úgynevezett BN-800 típusú gyorsneutronos blokkban – mondta az InfoRádióban Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő.

Mint mondta, ha zárni tudjuk a nukleáris üzemanyagciklust, akkor nagyon hosszú időre biztosítani lehet majd az atomerőművek üzemanyagát. A nukleáris üzemanyagciklus zárásának lényege pedig az, hogy különféle innovatív technológiákkal a hagyományos atomerőművek kiégett üzemanyagából kivonják a még hasznosítható izotópokat, abból új típusú üzemanyagot gyártanak, amit ismételten felhasználnak villamosenergia-termelésre. Így az egységnyi természetes urán szinte teljes mértékben felhasználható lesz, ezáltal pedig majdnem

százszorosára emelkedik a föld uránkészleteiből kinyerhető villamos energia mennyisége.

A szakértő szerint ez a technológia az eredetihez képest abszolút innovatív és hatékony. Ezt az új üzemanyagot már régóta fejlesztik: először 2020 januárjában tették be a BN-800 típusú reaktorba. "Nagyon pozitívak az üzemeltetési tapasztalatok, ez egy mérföldkő a globális atomiparban" – mondta. Szerinte ha a technológiát sikerül elterjeszteni a világon, akkor az atomerőművek jövője hosszú távon biztosítható lehet.

A szakértő szerint az atomipar sosem végleges hulladékként tekintett a kiégett üzemanyag-kazettákra, hiszen tudták, hogy új típusú üzemanyagokat lehet belőle gyártani. A kazettákat átmeneti tárolóban pihentetik, így ha ez a technológia beválik és elterjed, akkor a lemerült üzemanyag-kazetták döntő részét újra fel lehet használni. Ezáltal

a nagy radioaktivitású hulladékok mennyisége is jelentősen csökkenthető.

Az új típusú üzemanyagot csak BN-800 típusú, gyorsneutronos reaktorban lehet alkalmazni. Azonban az orosz Roszatom egyes fejlesztései hagyományos atomerőművek számára is képesek újfajta üzemanyagot gyártani. Ez is egyfajta fejlesztési irány: egyrészről fejlesztik a gyorsneutronos technológiákat, másrészről pedig a hagyományos atomerőműhöz is új üzemanyagokat gyártanak a hosszú fenntarthatóság érdekében.

Az atomenergia szerepéről és helyzetéről is beszélt Kaderják Péter az InfoRádió Aréna című műsorában:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×