INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

fűtőelem

paks 2

újrahasznosítás

Gőzfejlesztő berendezés szekunder tere a Paksi Atomerőmű gyakorlóreaktorában 2019. június 25-én.

Újrahasznosított fűtőelemeket használhatnak Pakson

Infostart

Az újrahasznosított nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemek használata összességében olcsóbbá teheti a hazai atomerőművi energiatermelést.

Zajlanak az egyeztetések a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeinek oroszországi újrahasznosításáról. Az új magyarországi atomerőművi blokkok esetében már megvalósulhat az üzemanyagciklus zárása, mert az ehhez szükséges technológia rendelkezésre áll Oroszországban – írja a vg.hu.

Tavaly óta a Balakovói Atomerőmű egyik VVER-1000-es reaktora részben már az új, újrahasznosított alapú üzemanyaggal termeli az áramot. A nukleáris fűtőelemek újrahasznosítására a termikus neutronos reaktorokkal működő atomerőművek esetében van mód. Eddig 290 ezer tonna kiégett üzemanyag keletkezett a világon, ez a mennyiség évente tízezer tonnával nő.

Az új eljárásnak több előnye van: nem vész kárba a nukleáris üzemanyag kiégése során keletkező, energiatermelésre még használható radioaktív anyag, így

kisebb lesz a többszöri újrahasznosítás után véglegesen tárolandó nukleáris hulladék mennyisége.

A másik előnye, hogy az újrahasznosítási ciklus többször is megismételhető. A hagyományos fűtőelem-hulladéknak újrahasznosítás nélkül ehhez tízezer évre lenne szüksége. Emiatt végső tároláshoz sincs szükség mélygeológiai létesítményre, elég a hulladékot 20-100 méter mélyen elhelyezni a megfelelően kialakított tárolókban.

A kiégett üzemanyag frakcionálása után a hosszú felezési idejű izotópokat – például az ameríciumot vagy a neptúniumot a gyors-neutronos reaktorokban égetik ki. A gazdaságossági előnyök mellett tehát nyilvánvalók a biztonságiak is.

Az újrahasznosítás így zajlik: a kiégett fűtőelemet a paksi reaktorokból áthelyezik a reaktor melletti hűtőmedencébe, majd a száraz tárolóba. Pár év alatt lecsökken a kazetták hőtermelése, majd a kiégett üzemanyag-kazettákat átszállítják a Roszatomnak az Urálban lévő Majak üzemébe. Itt kivonják belőlük az urániumot és a plutóniumot, amiből elkészítik az új fűtőelemet, a Remixet. Ennek tulajdonságai azonban eltérnek a Paksi Atomerőműben ma használt fűtőelemétől. A Paks II. viszont „etethető” lesz mind a hat magyarországi nukleáris egységből származó fűtőelemből gyártott „újrafűtőelemmel”.

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018