eur:
393.43
usd:
368.63
bux:
65910.96
2024. április 23. kedd Béla
A koronavírus (COVID-19) elleni oltóanyagot tartalmazó fiolát tart a kezében egy egészségügyi dolgozó egy prágai kórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolat a Pfizer oltása és a majomhimlő között? Itt a válasz

Álhír terjed a közösségi médiában.

Az a hamis állítás terjed a közösségi médiában, hogy a majomhimlő vírusa csak azokban az országokban fertőz, ahol a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájával oltanak – írja a 24.hu. A portál emlékeztet: az az elképzelés nem új keletű, hogy az oltások összefüggésben lehetnek a majomhimlővel, újabban viszont már csak a Pfizer vakcinájával kötik azt össze.

Az AFP tényellenőrző cikke szerint szó sincs ilyen összefüggésről, és nem csak azokban az országokban terjed a vírus, ahol Pfizerrel is oltanak. A közösségi médiában megjelent bejegyzések azt állítják, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „egyetlen jelentést sem kapott” majomhimlőről olyan országokból, amelyek nem adják be a Pfizer-BioNTech oltóanyagát. Orvosi szakértők ugyanakkor azt mondták az AFP-nek, hogy nincs bizonyíték az évtizedek óta létező vírus és a koronavírus-oltás közötti kapcsolatra. Emellett 2022. augusztus 9-én a legtöbb országban, ahol a Pfizer-BioNTech vakcinát alkalmazták, nem regisztráltak majomhimlős eseteket, ezzel szemben több olyan országból – köztük Indiából, Oroszországból és Venezuelából –, ahol a Pfizer-BioNTech vakcinát nem alkalmazták, jelentettek majomhimlős eseteket – idézi a cikket a magyar híroldal.

Mint olvasható, az AFP-nek nyilatkozó szakemberek szerint a Pfizer vakcinát 180 országban használják, és ezek többségében nem fordult elő a majomhimlő. Azt is elmondták, hogy a majomhimlő évtizedekkel a Pfizer vakcinájának kifejlesztése előtt is létezett, így tényleg nincs értelme a párhuzamnak.

Az Egészségügyi Világszert ráadásul azt is megerősítette a nemzetközi hírügynökségnek, hogy a közösségi posztokban megosztott, a WHO nevével fémjelzett térképeket meghamisították.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×