eur:
395.08
usd:
371.04
bux:
65161.94
2024. április 19. péntek Emma
Close up of sporty woman tying shoelace while kneeling outdoor, In background bridge. Fitness outdoors concept.
Nyitókép: dusanpetkovic/Getty Images

Újabb nagy kérdés: szabad-e koronavírussal sportolni?

Nem ajánlják az orvosok az edzést vagy a testmozgást akkor sem, ha valaki tünet nélkül vagy csak enyhe tünetekkel koronavírusos.

Az omikron variáns enyhe tüneteket okoz, ezért sokak fejében megfordulhat, hogy egy kis orrfolyás miatt nem állnak le, és folytatják az edzést, illetve testmozgást. A sportorvosok azonban azt tanácsolják, hogy ilyen esetben is érdemes szüneteltetni a sportot, akkor is, ha teljesen tünetmentesen covidos valaki – írja a Portfolio.

A The American College of Sports Medicine például azt mondja, hogy az alacsony kockázati csoportba tartozó betegeknek is legalább 10 napot kellene pihenniük azt követően, hogy igazoltan elkapták a koronavírust. Ha nincsenek tüneteik, akkor ezt a pihenési időt 7 napban határozzák meg.

Könnyű fizikai munkát, sétákat be lehet iktatni mindaddig, amíg a beteg nem érez mellkasi fájdalmat vagy fáradtságot. A felgyógyulást követő testmozgásnál is érdemes nem egyből belevetni magunkat a szokásos edzésbe, hanem folyamatosan visszaszokni a régi gyakorlatokhoz.

A sporthoz való visszatérést nagyban befolyásolja, hogy a beteg tünetei nyak alatt vagy felett jelentkeznek. Ha nyak alatti tünetek vannak, mint például elnehezedett tüdőérzet vagy gyomorrontás, érdemes kerülni még a testmozgást. Ha pedig olyan tünetek vannak, mint orrfolyás vagy enyhe fejfájás, vissza lehet térni a mozgáshoz, de az is inkább séta legyen, mint futás – tanácsolja a sportorvos.

A szakértők azt javasolják, hogy a felgyógyulást követő első héten a korábbi testmozgás 40-50 százalékát végezzük csak, és közben figyelni kell, jelentkeznek-e olyan tünetek, mint légszomj, emelkedett pulzusszám, mellkasi fájdalom vagy fáradtság, ez esetben érdemes leállni és orvossal konzultálni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×