eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája a McKesson elosztóközpontban a Mississippi állambeli Olive Branch településen 2020. december 20-án.
Nyitókép: MTI/AP pool/Paul Sancya

Már a Moderna vezérigazgatója is a negyedik oltásról beszél

Stephane Bancel kiemelte: az emlékeztető adagok hatása is csökken idővel, ezért előbb-utóbb kell egy negyedik adag is.

A Moderna vezetője úgy nyilatkozott: aki ősszel vette fel harmadik oltását, az valószínűleg megfelelő védelemmel rendelkezik még télen is, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy az emlékeztető adagok adta védelem ugyanúgy csökken a hónapok múlásával, ahogyan az az alapimmunizálásban felvett adagokkal megesett.

"Meglepne, ha a elkövetkező hetekben olyan adatokat kapnánk, melyek szerint az emlékeztető adagok nyújtotta immunvédelem hosszan kitart" - mondta Bancel.

Idén és később is lesz még emlékeztető oltás

A rendkívül fertőző omikron variáns hajtotta hullámból származó megbetegedések száma világszerte nő. Az Egyesült Államokban a hétnapos átlag alapján már több mint 574 ezer új esetet jelentenek naponta, derül ki a CNBC által elemzett, a Johns Hopkins Egyetemtől származó adatokból.

A Moderna vezérigazgatója elmondta, hogy a kormányok, köztük az Egyesült Királyság és Dél-Korea vezetése, már új adag vakcinákat rendelnek a felkészülés jegyében.

"Továbbra is úgy gondolom, hogy 2022 őszén és a továbbiakban is szükségünk lesz emlékeztető oltásokra" - mondta Bancel, hozzátéve, hogy az idősebbeknek vagy az alapbetegségben szenvedőknek még évekig szükségük lehet ezekre.

"Ez a vírus nem fog eltűnni. Együtt kell élnünk vele"

- mondta Bancel.

Drasztikusan csökken a harmadik adag hatékonysága is

A Moderna a múlt hónapban előzetes adatokat tett közzé, amelyek szerint már engedélyezett 50 mikrogrammos emlékeztető oltásuk 37-szeresére növelte az omikron általi megfertőződést akadályozó antitestek számát. A 100 mikrogrammos emlékeztető oltás 83-szorosára növelte ezt a számot.

Az emlékeztető oltások egyre fontosabb szerepet játszanak a vírus megfékezésére irányuló stratégiákban, mivel az alapimmunizálásból fakadó védelem csekély az omikronnal szemben:

20 héttel a második adag beadását követően mindössze 10 százalékos hatékonysággal védenek brit adatok szerint.

Egy amerikai tanulmány ugyanakkor azt igazolja, hogy két héttel a harmadik oltás után 75 százalékosra emelkedik a hatékonyság.

Négy hét elteltével ugyanakkor csökkenni kezd a hatékonyság: az ötödik és kilencedik hét közt 55-70, míg tíz hét elteltével 40-50 százalékos a hatékonyságuk.

Az omikron gyorsítja a járványt

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója már a múlt hónapban azt mondta a CNBC-nek, hogy az embereknek valószínűleg szükségük lesz egy negyedik adagra, az omikron virulenciája miatt a vártnál hamarabb is. Bancel ehhez annyit tett hozzá, hogy az omikron gyors terjedése

segíthet az endémiás fázisba való átlépésben,

de kiemelte: bármikor jöhet egy újabb véletlenszerű mutáció, amely kiszámíthatatlan következményekkel jár.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×