eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Doctor giving a senior woman a vaccination. Virus protection. COVID-2019.
Nyitókép: ChoreographrGetty Images

Valós adatok bizonyították az mRNS-oltások változtatott beadásának hatékonyságát

A kanadai kutatás eredményének megfelelően érdemes lehet akár hat-hét hetet is várni a két adag beadása között.

Mentősök körében végezték el a kutatást a kanadai kormány Covid-19 Immunitási Munkacsoportjának (CITF) megbízására: vértesztek eredményeit hasonlították össze két csoport tagjai közt, melyből az egyikben a négy hetesnél rövidebb, kezdetekben javasolt eltéréssel adták be az oltás két adagját, míg a másikban hat-hét hetet vártak azok beadása közt.

A mentősök a jelenleg elérhető kétfajta mRNS valamelyikével, azaz vagy a Pfizer Comirnatyjával, vagy a Moderna Spikevaxával voltak beoltva.

"Szignifikánsan magasabb antitestszintet találtunk azoknál az egyéneknél, akiknél hosszabb volt a két adag beadása közt eltelt idő, és ez következetes volt, függetlenül attól, hogy melyik mRNS-vakcinát adták be" - mondta a kutatást vezető Brian Grunau az eredményekről, melyeknek a jelenleg is zajló immunizációs folyamatra nézve komoly tanulságai vannak. A MedicalXpress cikke szerint így egyrészt érdemes már önmagában azért is a hat-hét hetes időközt alkalmazni, mert így robusztusabb lesz a védelem, másrészt pedig azért is, mert

így többen tudnak hozzájutni az első adaghoz,

miközben az azt már megkapók nyugodtabban várhatnak négy héten túl arra, hogy a közben befutó szállítmányokból vehessenek fel oltást. A tanulmány az áttöréses fertőzések kérdését nem vette be a vizsgált témák közé.

A kutatók tíz hónappal ezelőtt kezdték el bevonni a mentősöket vizsgálatukba, az eredmények valós időben futottak be hozzájuk. Az új információk folyamatos áramlása nehezítheti a közegészségügyi döntések meghozatalát, a kutatók számára viszont kifizetődő volt látni, hogy erőfeszítéseik klinikailag releváns eredményekre vezetnek.

"Ez minden kutató igazi célja. Olyan kutatásokat akarunk végezni, amelyek pozitívan befolyásolják az emberek életét és hatással vannak a döntéshozókra is"

- fejtette ki Grunau.

"Az eredmények alátámasztják a Kanadában számos joghatóságban hozott döntést az első adagok minél gyorsabb beadásáról meghosszabbított adagolási intervallum mellett. Nagyon fontosak továbbá a vakcinák más országokban történő bevezetésének kapcsán is, mert az adagolási intervallum meghosszabbítása segíthet az oltási méltányosság előmozdításában" - mondta Tim Evans, a CITF ügyvezető igazgatója.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×