eur:
394.29
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Védőruhás orvosok vizsgálják az egyik beteget egy vuhani kórház intenzív osztályán 2020. február 16-án. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1770-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.
Nyitókép: MTI/EPA/Featurechina

Koronavírus-génszekvenciákat töröltek tavaly vuhani kutatók

Az első esetek alapján készült 13 génszekvencia töredékére bukkant a felhőben egy amerikai tudós. Az eset a víruseredet szempontjából különösen jelentős.

Sok génszekvenálási adatokat töröltek az azokat tároló Google Cloudból, Jesse Bloomnak, a seattle-i Howard Hughes Orvosi Intézet munkatársának azonban sikerült tizenhármat helyreállítania ezek közül, de összesen 241 korai szekvenálási adatcsomag hiányozhat az adatbázisokból kutatók szerint. Erre a kutató akkor jött rá, amikor egy 2020 májusában publikált tanulmányhoz csatolt táblázatot vizsgált meg. A szekvenciáknak a Vuhani Egyetem PRJNA612766 nevet viselő projektje részeként kellett volna szerepelniük egy szekvenciaarchívumban, amikor azonban meg próbálta azokat keresni, az adatbázisban nem találta meg őket, írja a LiveScience.

További kutatásaival kiderítette, hogy a szekvenciák alapjául szolgáló mintákat a koronavírus-járvány első betegeitől vették járóbeteg-ellátás keretében, a szekvenciákat pedig Aisu Fu és a vuhani egyetem kórháza készítette el. Bloom azt nem tudta kideríteni, miért törölték aztán a szekvenciákat és az azok alapján készült tudományos anyag szerzői sem válaszoltak megkeresésére.

"A törlésnek nincs hihető tudományos oka:

a szekvenciák tökéletesen egyeznek a Wang és munkatársai által készített tanulmányban leírt mintákkal – írta Bloom a bioRxiv szaklapban. – A tanulmányban nincsenek javítások, szerepel benne, hogy az alanyok engedélyét megkapták, és a szekvenálás nem mutat plazmid vagy minta-minta szennyeződésre utaló jeleket. Ezért valószínűnek tűnik, hogy a szekvenciákat törölték, hogy elfedjék létezésüket".

A kutató azt is kiemelte, csak részleges szekvenciákról van szó, sem a mintavétel helyére, sem annak idejére vonatkozó konkrét információk nem állnak rendelkezésre, ezek pedig kulcsfontosságúak lennének a vírus eredetére vonatkozó vizsgálatok kapcsán.

A megtalált szekvenciák nem szolgáltatnak bizonyítékot vagy ellenérvet a laborból történő kiszökésének elméletére vagy arra, hogy az természetes úton keletkezett, viszont megerősítik azt, hogy az új koronavírus már a vuhani piaci kitörés előtt jelen volt Kínában.

Az eddigi elsőnek hitt genetikai szekvenciákkal volt ugyanis egy baj: a piacon talált esetekből származó minták három olyan mutációt tartalmaznak, amelyek hiányoznak a hetekkel később, a piacon kívül felbukkant esetekből származó vírusmintákból. Az e három mutációt nélkülöző vírusok jobban hasonlítanak a patkósdenevérekben talált koronavírusokhoz. A tudósok viszonylag biztosak abban, hogy az új koronavírus a denevérekből származik, így logikus feltételezni, hogy az elődből is hiányoznak ezek a mutációk.

Jesse Bloom viszont megállapította, hogy a törölt szekvenciák, melyek így a legkorábbi minták lehetnek, szintén nem tartalmazzák ezeket a mutációkat.

"Három lépéssel közelebb állnak a denevér-koronavírusokhoz, mint a vuhani piacról származó vírusok – írta Bloom a bioRxiv adatbázisába feltöltött tanulmányában. – Ez a tény arra utal, hogy a piaci szekvenciák, amelyek a WHO és Kína közös jelentésében a genomikai epidemiológia elsődleges fókuszában állnak, nem reprezentatívak a 2019 decemberének végén és 2020 januárjának elején Vuhanban keringő vírusok tekintetében."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×