eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Illattréning segíthet szteroid helyett a szaglásukat elvesztőknek

A koronavírus-fertőzés következtében kialakuló szaglásvesztés kellemetlen és sokak esetében hosszan fennálló probléma: egy friss tanulmány szerint nem érdemes kortikoszteroidokkal kezelni ezt az állapotot, inkább illattréninggel kell felvenni ellene a harcot.

Carl Philpott szaglásspecialista professzor szerint nem szteroidokat kell adni azoknak, akik koronavírus-fertőzésük során elvesztették szaglásukat, hanem egyfajta illattréninget kell alkalmazni esetükben. A hónapokon át tartó folyamat során naponta legalább négy különböző illattal kell legalább kétszer ismerkedniük az érintetteknek a MedicalXpress cikke szerint.

"A koronavírus következtében kialakuló szaglásvesztéses esetek számának megnövekedése világszerte nagy igényt alakított ki az állapot terápiájára.

Az érintettek ötöde számol be arról, hogy gyógyulása után nyolc héttel még mindig nem tért vissza a szaglása.

A kortikoszteroidokat gyulladáscsökkentő hatásuk miatt írják fel az asztmában érintettek mellett sokszor a szaglásvesztéssel küzdőknek is, de ezeknek a szereknek számos ismert mellékhatása is van. Folyadék-visszatartás, magas vérnyomás mellett hangulatingadozást és viselkedésváltozásokat is okozhatnak ezek a gyógyszerek" – fogalmaz Philpott.

A kutatók azt vizsgálták, a szteroidok hatásosságára van-e bizonyíték szaglásvesztés esetén: úgy találták, hogy ebből meglehetősen kevés áll rendelkezésre. A mellékhatások miatt Philpott és csapata nem ajánlja a kortikoszteroidok szedését az állapot javítására.

"Vannak olyan szaglásvesztéses állapotok, amelyekért például a krónikus arcüreggyulladás a felelős, amelyekben érdemes a kortikoszteroidok valamelyikét alkalmazni. Szerencsére a koronavírus miatt szaglását elvesztők többsége spontán visszanyeri azt:

fél éven belül az érintettek 90 százaléka újra érzi az illatokat.

Az illattréning pedig mindenképpen hatásos lehet ebben az állapotban. Olcsó, könnyen elérhető és mellékhatásoktól mentes terápiája ez a koronavírus kapcsán kialakuló szaglásvesztésnek is. Ennek célja a neuroplaszticitáson alapuló gyógyulás elősegítése – ez az agy azon képessége, mely révé át tudja szervezni önmagát annak érdekében, hogy változást vagy sérülést kompenzáljon" – mondja a szakértő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×