eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái a második adag oltásához Kálmáncsán, a Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthonban 2021. február 20-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Bizonyos ráktípusok esetén előfordulhat, hogy nem hat az oltás

Egy friss kutatás szerint a vérrákokban, csontvelőrákban vagy nyirokcsomórákban szenvedők testében nem biztos, hogy antitestek jelennek meg az oltást követően.

A krónikus limfocitaleukémiában szenvedők esetében a legnagyobb rizikója annak, hogy a védőoltás nem tudja azt az immunválaszt kiváltani, amelyet az egészséges populáció esetében igen – derül ki a University of Pittsburgh Medical Center kutatásából. Esetükben ezért még az oltás felvétele után is szükség van arra, hogy maszkot viseljenek és távolságot tartsanak egészségük megérzésének érdekében – írja a MedicalXpress.

Ghady Haidar, a kutatás vezető szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy fontosnak tartják az immunhiányos állapotú betegek figyelmének felhívását erre a jelenségre, mivel egyre gyakrabban merül föl az, hogy az oltottak maszkviselés nélkül is találkozhassanak egymással. "Az orvosoknak tájékoztatniuk kell immunhiányos állapotú betegeiket arról, hogy esetükben fennállhat ez a veszély. Kutatásunk eredményeinek értelmében

a rosszindulatú hematológiai daganatos betegségek esetében arra, hogy antitestválasz alakuljon ki az oltottakban, az esély ötven százalék.

Épp, mint mikor feldobunk egy érmét: fej vagy írás, kialakul, vagy nem" – fogalmazott. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy egy negatív antitestteszt nem jelenti azt, hogy valaki védtelen a vírussal szemben, mivel a sejtes immunitást ezek a tesztek nem mutatják ki.

A vérrákokban szenvedő betegeket nem vonták be klinikai kísérletekbe a vakcinák tesztelése folyamán, ugyanakkor mivel

körükben 30 százalékos a koronavírus halálozási aránya,

a szakértők szerint kiemelt kockázati csoportként szükséges őket számon tartani. Haidarék kísérletében 67 rákbeteget oltottak a Pfizer vagy a Moderna oltásával, majd három héttel a második adag beadását követően vért vettek tőlük. Azt találták, 46 százalékukban egyáltalán nem termelődtek antitestek. A krónikus limfocitaleukémiában szenvedő 13 betegből 10 esetében történt ez.

A kutatók dolgoznak azon, hogy felderítsék, mi állhat a jelenség hátterében: egyelőre annyit tudnak kijelenteni, hogy a kezeléseknek nincsen szerepük az antitestek meg nem jelenésében. Fontos ezért a vérrákokban szenvedőknek tudniuk arról, hogy veszélyben lehetnek, ezért ha oltottként koronavírusos tüneteket tapasztalnak, kérjenek orvosi segítséget.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×